Hayata karşı savaşçı yaklaşan, survivor modundaki kişiler bile zaman zaman yeni motive olma yolları ararlar. Bazıları ise motivasyonu ararken ne yapacağını bilse de harekete geçmekte zorlanırlar. Aslında hayatımızı olumlu yönde etkileyecek bir değişim için günlük hedeflerin ve küçük adımların öneminden daha önce bahsetmiştik.

İlgili Makale: Günlük Hedefler

Kendi kendinizi motive etmek bazen zor olabilir. Motive olduğunuzda da kendinizi genelde gaza gelmiş hissedersiniz. Böyle olduğu zamanlarda bir kasırga gibi ortalığı kasıp kavuruyor olabilirsiniz. Biz aslında böyle hissetmediğiniz anlarda motive olma yolları nasıl bulunur biraz bundan bahsetmek istiyoruz. Uzun vadeli bir motivasyon nasıl sağlanır gelin hep beraber aydınlanalım…

0
Kolay motive olabiliyor musunuz?

Hedeflerinizi sınırlandırın: Çok fazla şey yapmaya çalıştığınız zaman aklınız karışabilir. Hedeflerinizi sınırlandırdığınızda, odaklanmaya engel olan dikkat dağıtıcı faktörlerden kurtulmuş olursunuz. Bunu yaptığınızda daha küçük ve daha yönetilebilir adımlar atarsınız. Bu adımlar uzun vadeli bir motivasyon kaynağı oluşturmanızı ve başarıya ulaşmanızı kolaylaştırır. Hedeflerinizi sınırlandırmak başardıklarınızı farkında olarak ilerlemenize ve daha az hayal kırıklığı yaşamanıza yardımcı olur.

motive olma yolları

Küçük adımlarla başlayın: Genellikle büyük hedeflerimiz olduğunda bunu nasıl başaracağımıza ya da ne zaman başaracağımıza odaklanırız. Bu hedefe giden yola başlarken zorlanmamıza neden olur. Örneğin düzenli egzersiz yapmak istiyorsanız haftanın 5 günü antrenman yapmanız gerektiğini düşünüyor, ve bir tülü başlayamıyor olabilirsiniz. Bunun yerine günlük aktivitenizi artırın ve bir hafta boyunca günde sadece 20 dakika egzersiz yaparak işe başlayın. Önemli olan bu küçük değişikliği, belirlediğiniz hedefe destek olacak bir şekilde hayatınıza yerleştirmenizdir. Bu küçük adımı belirledikten sonra 1 hafta olarak ona sadık kalın, ve sonrasında kademeli olarak artırın.

İlgili Makale: Kendine Yatırım Yapmak

Günlük yaşantınızda hedefinize ulaşmak için kendinize zaman ayırın: Tutarlılık, motive olma yolunda dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Her gün hedeflerinizi düşünmek için kendinize biraz vakit ayırın. Hedeflerinizi her gün tutarlı olarak düşündüğünüzde, kendinizi ilerlemek için bir şeyler yapmak isterken bulursunuz. Bu tutarlı çaba, zaman içerisinde ivme göstererek sizi hedefinize daha da yakınlaştırır. Böylelikle motivasyon olma yolunuzu kendi kendinize sağlam bir şekilde inşa etmiş olursunuz. Bunu yapmanın en bilindik yollarından biri odanızın duvarlarına ya da panonuza size hedefinizi anımsatacak bir post it yapıştırmaktır 🙂 Bunu yapmak biraz lame gözükse de, doğru yolda kalmanıza yardımcı olacaktır. Denemekten bir şey kaybetmezsiniz.

motive olma yolları -

Zorluklar yerine faydalara odaklanın: Motive olma yolları ararken faydalardan çok hedefinizin zorluklarına odaklanmak oldukça doğaldır. Örneğin düzenli spor yapmak çok çaba gerektiren külfetli bir angarya gibi görünebilir. Fakat bunun zorluğuna odaklanmak yerine, size kazandıracağı fayda ve sonuçlara odaklanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Spor yapmanın ne kadar yorucu olacağını düşünmek yerine, egzersizinizi tamamladığınızda kendinizi iyi hissedeceğiniz fikrini benimseyin. Bu ek olarak düzenli egzersiz yapmak sağlıklı kalmanıza ve ideal vücut ağırlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Sporun faydalarını deneyimlemeye başladığınızda kendinizi daha enerjik ve özgüvenli hissedeceksiniz. Hedeflerinize ulaşırken motive kalmak için bunu aklınızda tutmak önemlidir.

Olumsuz düşünceleri çöpe gönderin: Olumsuz düşüncelerinizi elimine etmek ve pozitif olanlarla değiştirmek çok önemlidir. Bunu yapmanın ilk adımı düşüncelerinizi gözlemleyerek fark etmektir. Aklınızdan geçen olumsuz düşünceleri fark edebilmek adına her gün kendinize biraz zaman ayırın. Böylelikle bu düşünceleri belirlemeniz kolaylaşacaktır. “Bunu yapmak çok zor!” diye düşünmek yerine “İstikrarlı bir şekilde çaba ve özveri gösterirsem hedeflerime ulaşabilirim.” gibi düşüncelere odaklanmaya çalışın. Olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmek zaman ve çaba gerektiren bir olaydır. Bir meditasyon rutinini hayatınıza adapte etmek olumlu düşüncelere odaklanmanıza yardımcı olabilir.

İlgili Makale: Headspace Meditasyon Rehberi

Motive olma yollarını ararken sadece makaleyi okumakla motive olamayacağınızı unutmayın. Bahsettiğimiz şeyleri gerçek hayatta uygulamak ve düzenli bir çaba harcamak, hedeflerinize ulaşmak için oldukça önemlidir. Umarız motive olmanız ve hayatınızda olumlu değişiklik yapmanız için biraz da olsa faydamız dokunmuştur.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!