Müteşekkir olmak ya da diğer adıyla minnettar olmak fiziksel ve zihinsel anlamda bizleri derinlemesine etkileyen önemli bir duygudur. Hatta insanların hissettiği en güçlü duygulardan biri olmasıyla bilinmektedir. İngilizce’de sıklıkla karşımıza çıkan hali ile “gratitude” kökenleri latince minnettarlık ve şükran anlamına gelen gratia kelimesine dayanmaktadır. Cartcurtblog olarak bu yazımızda sizlerle müteşekkir olmak ve bu duygunun bizlere sağladığı faydalara değinmek istedik.

Keyifli okumalar :’)

Müteşekkir olmak Türkçe’ye Arapça kökenli “teşekkür eden” anlamına gelen mutaşakkir kelimesinden geçmiş. Arap kültüründe bu kelime takdir edilen ve minnettarlık gösteren insanları tanımlamak için kullanılmakta.

Pozitif psikolojide müteşekkir olmak ya da şükran duymak, hayatın güzel şeylerini kabul etmek olarak geçiyor. Psikologlar şükran duygusunu, birine bir fayda sağladığımızda veya ondan bir fayda aldığımızda algıladığımız olumlu bir duygusal tepki olarak tanımlıyorlar. Müteşekkir olma ve mutlu olma arasındaki bağ oldukça kuvvetlidir. Sadece başkalarına değil, kendimize de minnettarlığımızı ifade ettiğimizde, beynimiz olumlu olarak düşünmeye başlama eğilimindedir.

İlgili Makale: Enerji Nasıl Korunur?

1- Mutluluğu Artırması

Müteşekkir ya da minnettar olmanın en bilinen faydalarından biri bizlerin mutluluğunu artırmasıdır. Minnettar olduğumuzu fark ettiğimizde beynimizde bulunan zevk ve mutluluk duygularından sorumlu nörotransmiterler olan dopamin ve serotonin salınımı serbetleşir. Oluşan bu kimyasal reaksiyon sonucu beynimizde olumlu bir feedback döngüsü oluşturarak, o andan itibaren başlayıp geleceğe uzanan bir mutlu hissiyat halini oluşturur. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalara göre minnettarlık egzersizi yapan kişilerin yaşam doyumlarının artığı, dolayısıyla da daha az depresyon ve kaygı durumu içerisinde oldukları kanıtlanmıştır.

müteşekkir olmanın faydaları
Kaynak: https://positivepsychology.com/neuroscience-of-gratitude/

2- İlişkileri Güçlendirmesi

Başkalarıyla olan sosyal ilişkilerimiz düşünüldüğünde, müteşekkir olmak yine olumlu bir etki ile karşımıza çıkıyor. Birine minnettarlığımızı ifade ederek onunla aramızdaki bağı güçlendirip, kendimizi daha bağlı hissedebiliriz. Minnettarlığı ifade ettiğimizde bir nezaket döngüsü oluşturarak, karşılığında aynı şeyi almak için başkalarına ilham vermiş oluruz. Özellikle romantik ilişkilerde müteşekkir veya minnettar olduğumuzu ifade ettiğimizde sevgi ve yakınlık duygularını artırmış oluruz.

3- Uyku Kalitesini Artırması

Minnettarlık aynı zamanda daha iyi bir uyku kalitesine sahip olmamızı destekler. Hayatımızın olumlu yönlerine odaklanarak bunlara karşı minnettarlığımızı belirttiğimizde, olumsuz ve negatif düşüncelere odaklanma olasılığını azaltmış oluruz. Yapılan çalışmalar müteşekkir olmak gibi basit nezaket eylemlerini artırmanın hipotalamusu harekete geçirdiğini ve bu bölge tarafından kontrol edilen tüm bedensel mekanizmaları düzenlediğini göstermiştir. Özellikle uykuya dalma süresinde yapılabilecek minnettarlık egzersizleri sayesinde kesintisiz ve kaliteli bir uyku deneyimi elde edebiliriz. Minnettarlık ve nezaketle dolu bir beyin daha rahat uykuya dalma eğilimindedir ve sabahları daha enerjik ve tazelenmiş olarak uyanmamıza yardımcı olur.

İlgili Makale: Flow State Nedir?

Müteşekkir Olmayı Hayatınıza Dahil Etmenin Basit Yolları

Eğer hayatınızdaki şeylere dair yeterince müteşekkir olduğunuzu düşünmüyorsanız veya yukarıda saydığımız faydalardan yararlanmak gibi bir misyonunuz varsa aşağıdaki basit yolları izleyerek kendinizi geliştirebileceğinize inanıyoruz.

  • Egzersiz yapın: Günlük yaşantınızda şimdiki ana odaklanmak veya farkındalık egzersizi yapmak gibi basit bir alıştırmayı dahil ederek, minnettarlık duygunuzu besleyebilirsiniz. Bu sayede daha iyi hissedebilir ve hayatınızdaki iyi şeyleri takdir etmede günden güne daha iyi bir “takdir edici” olabilirsiniz.
müteşekkir olmak
Photo by pure julia on Unsplash
  • Günlük tutun: Her gün minnettar olduğunuz şeyleri yazmak için birkaç dakikanızı ayırın. Bu alışkanlığı kazanırken size yardımcı olacak noktalardan biri küçükten başlamak olabilir. Müteşekkir olduğunuz şey tamamen kişisel bir şey olabilir, önemli olan sizin için gerçekten minnettarlık hissi uyandıran bir şey seçmenizdir. Bir fincan kahveye veya gökyüzündeki süper bir buluta karşı minnettar olduğunuzu not almanın düzenli bir egzersize dönüştüğünde sizi olumlu etkileyeceğine eminiz.
  • Teşekkür edin: Etrafınızdakilere minnettarlığınızı ifade etmek için gün boyunca karşınıza çıkan fırsatları kullanın. Bu, kahvenizi yaptığı için baristaya teşekkür etmek veya bir projede size yardımcı olduğu için meslektaşınıza teşekkür etmek kadar basit olabilir.
  • Minnettarlık yürüyüşleri yapın: Her gün birkaç dakika da olsa dışarıda biraz zaman geçirin ve o anda minnettar olduğunuz şeylere odaklanın. Bu, çevrenizdeki dünyayla daha bağlantılı hissetmenize ve pozitiflik duygularınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!