Yaratıcı süreç bir projeyi veya hedefi gerçekleştirirken izlenilen yola denir. Fikirleri uzun vadede bir ürüne ya da hizmete dönüştürmekte zorlananlar için yaratıcı süreç muhteşem bir yardımcıdır. En iyi çözümü elde etmek için her adımda yapılandırmayı değerlendirmeniz gerekir ve yaratıcı süreç buna yardımcı olur. Hedefe giden yolda diğer yönlere gitmenize engel olarak, bir fikre daha net odaklanmanızı sağlar. Kalıcı başarıya ulaşmak için atılması gereken adımları ve stratejileri bir yaratıcı süreç şeması ile özetleyebilirsiniz.

İlgili Makale: Kendine Yatırım Yapmak

Yaratıcı sürecin başlatan en önemli faktörlerde biri ilhamı oluşturan ilk kıvılcımdır. İlham kaynakları kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bir duygu, renk, müzik, ses, anı, resim ya da birinden duyulan herhangi bir söz bile ilham olarak kıvılcım yaratabilir. İlham kaynakları genelde yaratılan şeylerin karakterine, sonuna, stiline veya şekline yön vermede etkilidir.

yaratıcı süreç
Maytap da yanarken kıvılcıma ihtiyaç duyar. Böyle de bir bilgi.
Photo by J A N U P R A S A D on Unsplash
  1. Adım: Amacınızı Belirlemek: Yaratıcı süreci iyi tanımladığınızda sürdürülebilirliğini artırırsınız. Fikirlerinizi uygularken belirlenmiş bir amaca sahip olduğunuzda düzenli ve doğru bir şekilde hedefe doğru ilerleyebilirsiniz. Neye ulaşmak istediğinize karar verdiğinizde karşınıza çıkan engellere takılıp kalmazsınız. Genellikle amacı belirledikten sonra küçük hedeflere bölmek de bu sürecin bir parçasıdır. Hızlı bir beyin fırtınası yardımıyla belirlediğiniz amacı ulaşılabilir adımlara ayırabilirsiniz. Beyin fırtınası sırasında aklınıza gele tüm fikirleri bir kağıda veya dijital ortamda bir yerlere not alın. Bu süreci tamamlamak için atmanız gereken adımları belirlediğinizde ihtiyaçlarınıza uygun bir eylem planınız da olmuş olur.
  2. Adım: Farklı Yöntemleri Araştırmak: Farklı yöntemleri araştırmak ve bulmak yaratıcı sürecin önemli bir parçasıdır. Hedefinize ulaşmada kullanacağınız özel yöntemi belirlemek için mevcut olasılıkları belirlemeniz gerekebilir. Mevcut bilgiyi, kaynakları ve üreteceğiniz şey için kullanabileceğiniz yöntemleri belirlediğinizde sonuca bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Bu adım aynı zamanda farklı fikirler ve çözümlerin üretildiği üretken düşünme adımı olarak da adlandırılabilir. Hayal gücünün etkin kullanımı ve açık fikirli olmak önemlidir. Üretken düşünme adımında yaratıcılığın sınırları zorlanarak hedeflenen amaca ulaşmak için tüm yöntemler için bir yol çizilir.

İlgili Makale: Headspace Meditasyon Rehberi

  1. Adım: Değerlendirme: Önceki 2 adımda ortaya konulan hedef ve fikirler başlı başına düşünülerek filtrelenir ve aralarından en uygun olanları seçilir. Yaratıcı süreçteki bir mühendis ile bir sanatçının değerlendirmeleri tabii ki de aynı olmayabilir. Bu oldukça doğaldır. Bu adımda önemli olan şey şimdiye kadar ortaya konan fikir, çözüm ve hedeflerin istenilen yaratım sürecini nasıl etkilediğini ve nasıl şekillendirdiğini anlamaktır.
  2. Adım: Uygulama: Yaratıcı süreç tamamlanmadan önce son bir adım kalmıştır, uygulama. Bu adımda seçtiğimiz fikirler uygulanır ve sonuç gözlemlenir. Artık hedefe ulaşmış, fikirlerimizi hayata geçirmişizdir. Fikir, çözüm, strateji ya da sanat eserinin gerçek dünyada olan başarısı değerlendirilir.İş tamamlandığında ve diğerleriyle paylaşılmaya hazır olduğunda. Sanatçı işlerini imzalayabilir, bir galeride sergileyebilir veya çevrimiçi olarak yayınlayabilir. Örneğin, bir müzisyen albümünü bir yayın platformunda yayınlayabilir veya bir izleyici karşısında canlı p1.erformans sergileyebilir. İlerleyen dönemlerde farklı çözüm veya yaratımlar için bu süreçteki deneyim dikkate alınarak yaratım süreci tekrarlanır.
yaratıcı süreç
Yaratıcı süreçte kalıplardan çıkıp kendini tamamen akışa bırakmak gerekebilir.
Photo by Dollar Gill on Unsplash

Yaratıcı süreç aslında bir nevi karar vermek ile aynı şeydir. Örneğin bir tablo yaratacağımızda güneşi resmedebilmek için turuncuyu seçmemiz beklenir, fakat mor ya da pembe gibi alışılmışın dışında bir renk seçmeye de karar verebiliriz. Bu süreçte önceki yaratımlarımızdan ve bilinçaltımızdaki şeylerden faydalanırız. Yaratıcı süreçte karar vermeye dair önyargıları yıkabilir, tabiri caizse kutunun dışında düşünebiliriz. Böylelikle eşsiz yaratımınıza karşı daha kabullenici olabilirsiniz.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!