Bu yazımızda mükemmelliyetçilikten kurtulma nasıl olur sizler için bunu inceleyeceğiz. Mükemmelliyetçilik genel olarak standartları yüksek bir çıtada tutar ve hedefinize ulaşmanızı imkansız hale getirebilir. Zaten söylemesi zor bir kelime, ne kadar hayırlı olabilir ki?

mükemmelliyetçilikten kurtulma nasıl olur

Bilinenin aksine başarılı olmakla mükemmelliyetçi olmak aynı şey değildir. Başarılı insanlar bir şeyleri yaparken ellerinden gelenin en iyisini yapmak ile motive olurken, mükemmelliyetçiler korkuyla motive olur ve başarısızlık fikriyle kolay başa çıkamazlar.

Mükemmelliyetçilikten kurtulma nasıl olur konusuna geçmeden önce birkaç ekleme yapmakta fayda var;

  • İngilizce’de Perfectionism olarak geçen mükemmelliyetçilik aşırı strese ve yetersizlik endişesine yol açabileceğinden huzur duygumuzu büyük ölçüde azaltabiliyormuş.
  • Kendini mükemmelliyetçi olarak değerlendiren insanlar ulaşılamaz standartları karşılama konusunda kendilerine baskı yapmakta ve son derece eleştirel olmaktaymış.
  • Bazı mükemmelliyetçiler başarısızlık korkusunun yüksek seviyelerde olmasından dolayı bir şeyi hiç yapmamayı tercih edip yapacaklarını erteleyebiliyormuş.
5
Mükemmelliyetçi biri misiniz?

Mükemmelliyetçilikten Kurtulma Yolları

1- Mükemmelliğe Taktığınız Anları Fark Etmek: Bu düşünce tarzını aşmanın ilk adımlarından biri tabii ki de farkında olmaktır. Mükemmelliğe karşı olan düşünce kalıplarınızı gözlemleyin. Hatta isterseniz bu düşünceleri not alarak bile ilerleyebilirsiniz.

2- Hata Yapmayı Normalleştirin: Hepimiz en nihayetinde insanız, sevgili Orhan Gencebay‘ın da dediği gibi; Hatasız kul olmaz. Hatalar bizler için öğrenme, büyüme ve daha iyisini yapmak için fırsat verir. Hata yapmayı normalleştirmek için ilk denemede muhtemelen başarısız olacağınız bir hobi edinmeyi deneyebilirsiniz. Yeni bir hobi edinirken mükemmel olmaya çalışmak yerine, yaptığınız aktivitenin tadını çıkarmayı deneyin. Yavaş yavaş nasıl daha iyi olabileceğinize odaklanın ve unutmayın ki olmak istediğiniz yere ulaşmak için hatalar gereklidir.

3- Daha Makul Hedefler Seçin: Mükemmelliyetçilikten kurtulma yolunda adım atarken imkansız standartlar ve gerçekçi olmayan hedefler belirlemek pek de işinize yaramayabilir. Daha ulaşılabilir ve makul hedefler belirlemek hedeflerinize ulaşma konusunda kendi kendinizi motive etmenizi kolaylaştırabilir. Günlük Hedefler ile ilgili yazımıza buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

mükemmelliyetçilikten kurtulma

4- Gelen Eleştirileri Değerlendirmeyi Öğrenin: Mükemmelliyetçi insanlar eleştirileri kişisel olarak algılama eğilimindedir. Fakat bazı eleştirilerin büyüme ve öğrenmeye katkısı oldukça yüksektir. Yol boyunca atacağınız yanlış adımlar ve bunlardan alacağınız feedbackler, olmak istediğiniz yere varmanızı kolaylaştırabilir.

5- Mükemmellik Yerine Anlama Odaklanın: Bir şeyi mükemmel şekilde yapmaya odaklanmak yerine sizin için ne anlam ifade ettiğine odaklanın. Sizi mutlu eden şeylerin peşinden gitmeye çalışın. Yaptığınız şeyin size hissettirdiği duyguları düşündüğünüzde hedef yerine sürecin keyfini çıkarmanız kolaylaşır. Göreviniz ya da projeniz size uygunsa ve keyif veriyorsa, mükemmel olmasının çok da bir önemi yoktur.

6- Negatif Etkilerden Uzaklaşın: Sosyal medya içerikleri, film, dizi, veya kitaplarda bulunan mükemmelliyetçiliğe aldanmayın. Bu tür medya ürünlerinde her şey mükemmel gözüyükor olabilir, fakat gerçek hayatta bu böyle değildir. Eğer mükemmelliyetçilikten kurtulma yolunda bu kanalları kısıtlamanın size iyi geleceğini düşünüyorsanız bunu yapmaktan çekinmeyin. Dijital Detoks hakkındaki yazımızı okumak için buraya tıklayın.

Mükemmelliyetçiliği yenmek kimileri için kendini kabul etmeyi gerektiren ve kişisel gelişim için önemli bir chapter olabilir. Bu chapterda kimsenin mükemmel olmadığını ve gerçekçi olmayan standartlar için çabalamanın mental olarak bizleri yorabileceğini unutmamak önemlidir. Gerçekçi hedefler belirleyerek, kendine şefkat göstererek ve gerektiğinde yardım isteyerek kendimizi mükemmelliyetçiliğin pençelerinden kurtarabiliriz.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!