Surfer Mentality aslında bir sörfçünün içinde bulunduğu anın ve karşısına gelen eşsiz dalganın tadını çıkarmasının basit ve güçlü bir uygulaması. Dalganın sona ereceğini bilmesine rağmen, her zaman daha fazla dalganın geleceğinin farkındalığıyla, şu anda yaşadığı dalganın tadını sonuna kadar çıkarmasıdır diyebiliriz.

Hatta Headspace‘in kurucusu Andy Puddicombe hakkında yazı yazarken kendisinin meditasyon dışında rahatlamak için yaptığı şeylerden birinin de sörf olduğunu okumuştuk. Bu yüzden bu konuya biraz daha derinlemesine bakmaya karar verdik. Cartcurtblog olarak bu yazımızda sörfçü bilgeliğini ve bunun hayattaki beklenmedik dalgaları aşmamıza nasıl yardımcı olabileceğini keşfedeceğiz.

Sörf bir spor olmasının yanı sıra aslında bir yaşam biçimidir. Sörfçü bilgeliği de denilen surfer mentality de bilinmeyeni kucaklamak, anı yaşamak ve risk almakla ilgilidir. İster tecrübeli bir sörfçü, ister acemi olun okyanus dalgalarının size öğretebileceği bir çok şey bulunur. Bu dalgaların her biri eşsiz ve tahmin edilemez bir yapıya sahiptir. Aynı hayatta başımıza gelebilecek şeyler gibi.

1- Sabrın Gücü

Sörf yapmak için sabırlı olmak oldukça önemlidir. Doğru dalgayı beklemek ve okyanus akıntılarını anlamak gibi becerileri geliştirmek zaman alır. Fakat zamanla yaşayacağınız sörf deneyimi de daha tatmin edici bir seviyeye ulaşacaktır. Sabırlı olmak bize değerli hayat dersleri öğreterek, yeterince beklediğimizde iyi şeylere ulaşabileceğimizi öğretir. Özellikle günümüzde hızlı tempoya sahip yaşantılarımızda, her şeyin istediğimiz an olmasına alışmış durumdayız. Fakat gerçek bir hayat deneyiminde iyi şeyler zaman ve çaba gerektirir.

surfer mentality

Sörf de sadece bir spor değil, aynı zamanda sabrın ve azmin değerini öğreten bir yaşam biçimidir. Bu yüzden sörf yaparken yavaşlamak, sürecin tadını çıkarmak ve varış noktasından ziyade içinde bulunduğumuz yolculuğun değerini anlamamız önemlidir. Böylelikle aynı hayat deneyimimizdeki gibi küçük anların tadını çıkarabilir ve her dalgada uğruna sevinebileceğimiz bir şeyler bulabiliriz.

İlgili Makale: Sabırlı Olmak ve Faydaları

2- Başarısızlıkla Barışmak

Sörf sporunda ustalaşmak için büyük bir özveri ve çalışma gerekir. Buna rağmen dalgalara hakim olmak için saatlerini harcayan başarılı sörfçüler bile zaman zaman tahtalarından düşmektedir. Surfer mentality bu başarısızlıkları büyümek, ilerlemek ve gelişmek için bir fırsat olarak görür ve onlarla barışmayı gerektirir. Hatalarımızdan dolayı utanmak veya cesaretimizin kırılması yerine, onları öğrenmek ve gelişmek için eşsiz bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz.

Tahtadan düşmek ve yeniden ayağa kalkma eylemi dayanıklılık ve kararlılığın güçlü bir sembolüdür. Bu sadece sörf için değil, hayatımızın her alanında uygulanabilir bir şeydir. Surfer mentality, engellerle veya aksiliklerle karşılaştığımızda onlara karşı tutumumuzun dalgalar için kullandığımız azim ve kararlılıkla aynı olmasını sağlar. Başarısızlıkla barıştığımızda ve onu bir motivasyon olarak kullandığımızda derin ve güçlü bir özgüven duygusu geliştirmeye fırsatımız olur.

surfer mentality

3- Anı Yaşamak

Sörf yaparken tahta üzerinde dengede kalmak ve dalgayı mükemmel bir şekilde sürebilmek için dikkat edilmesi gereken bir çok faktör bulunur. Dalgalar, rüzgar, vücut ve denge gibi. Surfer mentality anı yaşarken tam olarak orada bulunmakla ilgilidir. Mükemmel bir dalgayı yakaladığınızdan emin olmak için tamamen odaklanmanız ve o anda olmanız gerekmektedir.

Okyanusun ve dalgaların sürekli değişen bir doğası bulunduğu için sörfçülerin yaşadıkları deneyimin bir “akışına bırakma egzersizi” olduğunu söyleyebiliriz. Sörfçü bilgeliği insanlara ellerindeki koşullara uyum sağlamayı öğretir. Aynı anı yaşamak gibi, kişinin mevcut deneyime tamamen dalmasını, onu yargılamadan kabul etmesini ve ortaya çıkan her şeye açık olmasını içerir.

İlgili Makale: Motive Olma Yolları

Özetleyecek olursak surfer mentality anı yaşamak, akışı kucaklamak, farkındalık ve kontrolü bırakma kavramlarıyla oldukça iç içe geçmiş durumda. İster bir dalgada tahtanın üzerinde dengede durmaya çalışalım, ister ise günlük hayatın güzelliklerini görmeye çalışıyor olalım; bu biraz da bu bu deneyimi güzelleştirmeye ne kadar açık olduğumuzla alakalı gibi gözüküyor.

Surfer Mentality kavramını daha derinlemesine araştırmak istiyorsanız felsefe profesörü ve sörfçü Aaron James‘in Satre ile Sörf Yapmak kitabına göz atabilirsiniz. Kitapta yazar kendi görüşlerini Jean-Paul Sartre‘ın görüşleri ile karşılaştırıyor ve bunu yaparken sörf kültüründen yararlanıyormuş. Henüz Türkçe çevirisi bulunmuyor fakat kitabın İngilizce baskısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!