Malum yaz geldi kanımız kaynıyor, enflasyonun da etkisiyle hepimiz ucuz yoldan kaliteli bir tatil yapmanın yollarını arıyoruz. Sakız Adası doğal güzellikleri ve uygun konaklama ve yeme-içme fiyatlarıyla kaçırılmaması gereken bir fırsat diye düşünüyoruz. Hazırladığımız bu rehber, Çeşme’ye 45 dakika uzaklıkta bulunan ve Yunanistan’ın 5. büyük (aynı zamanda Türkiye’ye en yakın) adası olan Sakız (Chios) Adası’nı keşfetmek isteyenler için gitmeden önce mutlaka göz atılması gereken bişi.

Özellikle eşsiz tarih, kültür ve doğal güzellik karışımını keşfedeceğiniz bir haftasonu kaçamağı planlıyorsanız Sakız Adası gezisi gerçekten ideal bir plan olabilir. Daha önceden kapıda vize alınarak gezilebilen Yunanistan adaları maalesef artık bu uygulamayı kaldırdı. Adayı ziyaret etmek için pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizesi bulunması gerekiyor. Adanın genelinde Akdeniz iklimi hüküm sürdüğü için, özellikle Nisan ve Ekim ayları arasında ziyaret etmenizi öneririz. Çeşme Ulusoy Limanı‘ndan hava şartlarına bağlı olarak yaklaşık 40 dakikalık bir feribot yolculuğu ile adaya ulaşmak mümkün.

Feribotun kalkış saatinden en geç 30 dakika önce liman girişinde bulunan veznelere uğrayıp check-in yapmanız gerekiyor. Eğer biletinizi gidiş-dönüş aldıysanız dönüş işlemi için check-in tekrarlamanıza gerek yok.

Biz feribot biletimizi Erturk Lines‘tan aldık. Buraya tıklayarak uygun sefer ve fiyatlara göz atabilirsiniz. Ayrıca Sakız Adası limanına varış süresi yaklaşık 40 dakika olsa da, pasaport kontroldeki yoğunluğa bağlı olarak adaya ayak basmanız biraz uzun sürebilir bizden söylemesi 🙂

Biz merkeze doğru yürürken sağda gördüğümüz ilk tavernaya atladık ve bir Mythos gömdük. Mythos Yunanistan’ın en bilindik biralarından biri ve yıllardır devam eden biracılık geleneği ile üretiliyor.

Yaklaşık 53 bin nüfusu bulunan ada ilk bakışta gözünüze küçük gözükebilir, fakat adada keşfedilecek bir çok şey bulunuyor. Feribottan inip yürümeye başladığınızda yolda feribot firmalarının bilet ofislerini ve araç kiralama dükkanlarını göreceksiniz. Eğer Sakız Adası’nı başlı başına keşfetmek istiyorsanız mutlaka araba kiralamanız gerekiyor. Araba kiralamak için önerebileceğimiz yerlerden biri Sotirakis Rent A Car, limandan inince hemen karşıda bulunuyor. Haritadaki konumuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yoldan sağ tarafa doğru ilerlediğinizde kendinizi labirenti andıran sokakların, geleneksel tavernaların ve şirin dükkanların bulunduğu sahil kısmında buluyorsunuz. Bu kısımda birbirine paralel 3 sokak buluyor. Hepsini ayrı ayrı gezmenizi öneririz çünkü bu küçük sokaklar gerçekten çok güzel.

İskele yolunun diğer tarafında ise Sakız Adası Kalesi bulunuyor. Kale içine girerek buradaki eşsiz mimariyi ve atmosferi deneyimlemenizi öneririz. Bu kale Bizans döneminde adanın idari merkezi olarak hizmet etmiştir ve adaya gelen saldırılara karşı savunma amacıyla adanın stratejik bir noktasında konumlandırılmıştır. Tarih boyunca Bizans, Ceneviz, Osmanlı ve diğer medeniyetlerinin izlerini taşıyan kale, günümüzde modernize edilerek çeşitli kafeler ve barlar ile donatılmıştır. Kale ve çevresindeki restorasyon çalışmaları hala devam ediyor.

Bizim gibi haftasonu kaçamağı için Sakız Adası’nı tercih edeceklere adadaki siesta vakitlerini hatırlatmada fayda var. Alışveriş yapmayı düşünüyorsanız 14:00 ve 17:00 arası siesta vakti olduğundan bir çok mağaza kapalı olacaktır. Pazar günleri ise sadece kafeler ve restoranlar açık, mağaza ve diğer süpermarketler kapalı oluyor.

Çeşme’ye gerçekten çok yakın olmasından dolayı Sakız Adası’nın Türk gezginlere aşina bir halkı olduğunu söyleyebiliriz. Doğal yapısını koruyan Sakız Adası hem sakin bir atmosfere hem de el değmemiş plajlara sahip.

Adından da anlaşılacağı gibi adada bulunan Mastichochoria bölgesinde yapılan sakız üretimi dünyaca ünlü. Tavernalara gittiğinizde “Mastika” da denilen sakız likörü ikram olarak geliyor. Biz bu liköre bayıldık ve marketten bir şişe alıp çantaya attık. Adanın neredeyse tamamında yeşil ormanlar ve zeytinlikler bulunuyor. Merkezde bulunan hemen hemen her dükkanda zeytinyağı ve zeytinyağından yapılmış ürünleri satın alabilmek mümkün. Adanın doğal güzellikleri kadar tarihi dokusu da oldukça etkileyici.

sakız adası
Sakız Adası sahil kısmı ufak bir İzmir – Kordon havasında gözüküyor ve cidden çok tatlı bir yer. (ref)

Sakız Adası’nda yaklaşık 25 adet tarihi köy bulunuyor. Bu köyler, sakız ağaçlarının yetiştiği bereketli topraklarda kurulmuş. Köylerde bulunan evler ilginç mimarisiyle oldukça dikkat çekiyor. Evlerin en belirgin özelliği, “Krista” yöntemiyle süslenmesidir. Geometrik desenlerle süslenen bu evlerin görünüşü oldukça ilginç.

Sakız Adası’ndaki en bilindik köyler

  • Pyrgi
  • Mesta
  • Olympi
  • Volissos
  • Kalamonti
  • Anavatos
sakız adası
Sakız Adası’nda bulunan Pyrgi köyünden bir görünüm. (ref)

Adada yer alan tarihi yapılar arasında görülmesi gereken en önemli yerlerden bir diğeri Bizans döneminden kalma Nea Moni Manastırı.

11. yüzyılda inşa edilen Nea Moni Manastırı, Meryem Ana‘ya ithaf edilmiş ve UNESCO tarafından koruma altında. Manastır; ana mabet, iki küçük kilise, keşişlerin yemek yediği masa, keşişlerin barındığı hücreler ve yer altı su depolarından oluşuyor. Manastırın tüm bölümleri yüksek taş duvarlarla çevrili. Osmanlıların 1822‘de adayı işgal etmesine kadar Ege’nin en zengin manastırlarından biriydi. Bugün müze olarak kullanılıyor. Ana mabette sekiz köşeli bir mimari tarz ve kubbe bulunurken, manastırın duvarları içinde Agios Panteleimonas Kilisesi ve Timios Stavros Mabedi yer almakta. Burada aynı zamanda Sakız Adası Katliamı sırasında ölenlerin kemikleri muhafaza edilmekte.

Sakız Adası’nda Ne Yenir?

Sakız Adası’nda birçok lezzetli yerel yemek keşfedebilirsiniz. Yerel restoran ve tavernalarda otantik Sakız mutfağından lezzetler tadabilirsiniz.

  • Souvlaki: Yunan mutfağına ait bir şiş kebap türüdür ve genellikle dana, tavuk veya domuz etinden yapılır. Sakız Adası’ndaki birçok restoranda souvlaki servis edilir.
  • Gyro: Tavuk veya dana etinden yapılan bir döner kebabıdır ve genellikle pita ekmeği içine sarılır. Sakız Adası’nda popüler bir fast food seçeneği. İçindeki malzemelerden midir bilinmez, ama oldukça lezzetli bir seçenek olduğunu düşünüyoruz.
  • Taramosalata: Balık yumurtası ve zeytinyağı ile yapılan Yunanistan’a özgü bir meze. Ekmek veya krakerlerle birlikte yeniyor.
  • Dolmades: Üzüm yaprağına sarılmış pirinç, soğan, otlar ve zeytinyağı içeren bir yemektir ve genellikle başlangıç olarak servis ediliyor.
  • Fava: Evet Fava 🙂 Yunan favası kuru bakla ve kuru bezelye ile hazırlanan bir meze ve üzerine zeytinyağı ve baharatlar eklenerek servis edilir. Ee, gitmişken denemek lazım. (Bizim favamız daha güzel ama siz yine de çaktırmayın)
  • Deniz Ürünleri: Sakız Adası’nda taze deniz ürünleri bol olduğu için sıklıkla tercih edilmekte. Bunların başında Psarosoupa denilen balık çorbası bulunsa da tercih edebileceğiniz lezzetler arasında Kalamar, Ahtapot ve Karides de bulunuyor. Biz deniz ürünleri için tavsiye üzerine Το Τσίκουδο (to çikidu diye okunuyormuş) denilen restoranı tercih ettik. Zaten sahil kısmında bulunduğu için burayı görmemek imkansız. Sahibi Kostas gerçekten çok misafirperver biri ve yemekler hem lezzetli hem de uygun fiyatlı. Şiddetle tavsiye ediyoruz. Haritada görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Loukoumades: Küçük mayalı hamur toplarının kızartılması ve üzerine bal ve tarçın dökülmesiyle hazırlanan tatlı bir atıştırmalık. Tanıdık gelmiş olabilir :).
  • Mastika Tatlıları: Sakız Adası, benzersiz mastika ağaçlarına ev sahipliği yapmakta. Dolayısıyla aromasıyla yapılan tatlılar, dondurmalar ve kurabiyeler gibi çeşitli tatlılar da Sakız Adası gezisinde tadılabilir diye düşünüyoruz.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!