Kendine yatırım yapmak hayatınızı değiştirme yolunda atabileceğiniz en sağlam adımlardan biridir. Bu yazımızda kendinize yatırım yaparak tutumunuzu değiştirmenin ve mutluluk yaratmak için kendinize biraz zaman ayırmanın farklı yollarını ele alıyor olacağız.

Öncelikle şu para meselesini çözelim. Daha iyi bir benliğe yatırım yapmak için her zaman zengin olmanıza ya da para harcamanıza gerek yok. Belirli şeylere zamanınızı, inançlarınızı ve kararlılığınızı vermek para yatırımı yapmaktan çok daha önemlidir. En çok yatırım yapıp asla geri alama fırsatınız olmayacak tek şey; zamanınızdır.

7
anket taym

Doğru şeylerden tasarruf ederek ve bunu ilerlemek için kullanarak işe başlayabilirsiniz. Düşünceleriniz ve enerjiniz de burada büyük bir role sahiptir. Daha iyi bir benlik inşa etmek ve dünya hakkındaki anlayışınızı farklı bir şekilde şekillendirmek gibi.

İlgili Makale: Pozitif Olmanın Gücü

Maalesef ki dizi izlemek, kitap okumak ve insanlarla vakit geçirmek boş vakitlerimizde yaptığımız aktivitelerdir ve bunlar için harcadığımız zamanı asla geri getiremeyiz. Bu yüzden kendine yatırım yapmak konusunda en büyük göreviniz, boş vakitlerinizi akıllıca değerlendirmek ve kendinize ayırdığınız zamanın kaliteli olduğundan emin olmaktır. Yani aslına bakarsanız kendine yatırım yapmak sizi kişisel gelişiminizden uzaklaştıran her şeye “hayır” diyebilmektir.

kendine yatırım yapmak

Kendine yatırım yapmak daha iyi bir hayata sahip olmak için sizi bir adım daha ileri götürecek olan tek şeydir. Gelecekte daha mutlu ve huzurlu bir hayat sürmek için tabii ki de olaya “şu an” başlamanız gerekmektedir. İnsanlar yatırımı para ile ilişkilendirse de aslında bu oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Kişisel gelişim, iş ve hedefler, ilişki başarısı, mental sağlık ve fiziksel sağlık yolunda kendinize yaptığınız yatırımlar da başarılı bir yatırımcı olmanızı sağlayabilir.

Fiziksel Sağlık Yatırımı

  • İyi ve sağlıklı beslenin: Sebze, meyve, protein biliyorsunuz işte. Sağlıklı bir bedenin anahtarı sağlıklı beslenmedir.
  • Ara öğünleri atlamayın: Gün içerisinde ara öğün almanın enerjiniz açısından önemini duymuşsunuzdur herhalde.
  • Spor yapın: Enerjinizi sporla dengede tutmanın bir çok yolu bulunmakta. Hele ki YouTube gibi bir nimete sahipken bahane bulmayı bırakın ve harekete geçin.
  • Kendinize iyi bakın: Stresli biriyseniz stresten kurtulmanın, negatif biriyseniz bu düşüncelerden kurtulmanın yolunu bulun ve kendinize iyi bakın.
  • Günlük olarak yapacağınız size iyi gelen bir aktivite bulun: Og MandinoAlışkanlıklarımızın kölesiyiz.” demiş, ne kadar da haklı. Gündelik alışkanlıklarımız uzun soluklu rotamızı belirlediğinden doğru alışkanlıklarla iyi bir yatırım yapmayı değerlendirebilirsiniz.
  • Dışarı çıkın: Mesela yürüyün. Herkes bunu bilmesine rağmen yeterince ciddiye almamakta. Günde 2 saatinizi dışarıda güneş ışığı alarak geçirmediğinizde D vitamini eksikliği yaşamaya başlarsınız. D vitamini normal düzeyde olduğunda stresi azaltır ve enerjik hissetmenizi sağlar. Kemiklerinizin sağlığı için de oldukça önemlidir, kanser riskinizi düşürür.
  • Uyku kalitenizi artırın: Geleceğinizi rüyalarınız şekillendirir. O yüzden iyi uyku aldığınızdan emin olun. Doğru bir uyku düzeninin ve erken uyanmanın faydalarından yararlanın

İlgili Makale: Erken Uyanmak Meselesi

Mental Sağlık Yatırımı

  • Biraz daha şükredin: Şükretmenin birçok yolu bulunuyor. Dua edin, olumlama yapın vesaire. Kendinizle zaman geçirip elinizdeki şeyler için şükretmek günlük aktivitelerinizde olmalı. İyi olma durumu için kaçınılmaz bir madde.
  • Meditasyon yapın: Meditasyon yaparken stresinizle veya çok fazla düşünmekle savaşmayın. Zihninizi izleyin ve kendinizi anlamaya çalışın. Daha önce meditasyon yapmadıysanız konuyla alakalı makalelerimizi inceleyebilirsiniz. Hatta bir adım daha atarak Netflix and Chill zamanınızı Headspace Meditasyon Rehberi‘ni izleyerek çok daha verimli hale getirebilirsiniz.
  • Kibar olun: Eğer dünya çok soğuk bir yer gibi geliyorsa, kibarlığın ateşini kullanarak ısınabileceğinizi unutmayın. Wow, ne cümle ama. Dünya yeterince sefalet ve nefretle dolu. Bunu değiştirmek için adım atmaya tabii ki de kendinizden başlamanız gerekiyor. Görmezden gelmeyi seçmek yerine, her gün bir iyilik yapın ve kibar olun.
  • Mutluluğu uzakta aramayın: Olduğunuz yerde, olduğunuz kişi olarak mutlu olmanın bir yolunu bulun. Sürekli olarak mutlu bir geleceği peşlemek yerine, kendinize bugünün de mutlu bir gün olduğunu hatırlatın.
kendine yatırım yapmak

Kişisel Yatırım

  • 30 dakikanızı bir şeyler okumaya ayırın: Okumanın kendine yatırım yapmak adına en iyi şey olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Her gün yarım saatinizi oturup kitap okumaya ayırın. Pişman olmayacaksınız.
  • İyi bir sabah rutininiz olsun: Her sabah uyandığınızda yeni bir güne ve geleceğe başlarsınız. Sabahları bedeniniz güne fişek gibi başlar, tabii ki de bu da kanıtlanmış bir gerçektir. İyi bir sabah rutiniyle kendinize kazandırabileceklerinizi düşünün. Bizce denemeye değer.
  • Hesabınızı bilin: Varlıklı olmak hepimizin hayalidir. Fakat hesabınızı bilmezseniz bunu yapmak biraz zor olacaktır. Hesabınızı bilmiyorsanız geliştirmek için yapabileceğiniz bir sürü şey vardır. Bu konuda zibilyon tane podcast, YouTube videosu, kitap veya blog yazısı bulabilirsiniz. Paranızı yönetmeyi öğrenmek adına zaman harcayın.
  • En az 1 adet hobiniz olsun: Mental sağlığınıza, gelecekteki gelişiminize ve iç huzunuza yatırım yapmanın en iyi yollarından biri, sürekli uygulamaktan zevk duyduğunuz bir şey bulmanızdır. Çizim yapmak, günlük tutmak, dikiş dikmek; fark etmez. Zaman ayırmaktan hoşlandığınız bir hobiniz olsun.
  • Stresten uzaklaşmanın yolunu bulun: Sık sık yorgun ve bitkin hissediyorsanız bunun arkasındaki sebebin stres olabileceğini unutmayın. Hepimiz gün içerisinde stresle boğuşuyoruz, yalnız değilsiniz. Stresten uzaklaşmak için yaptıklarınıza daha çok odaklanın ve daha sık uygulamaya çalışın. Stresi azaltmak sağlığınız ve mutluluğunuz için oldukça önemlidir. Bunu görmezden gelmeyin.

İlgili Makale: Erken Uyanmak Meselesi

İş ve Hedefleriniz İçin Yatırım

  • Çalışırken telefonunuzu unutun: İster iş olsun, ister ders; telefonunuzu unutun. Sosyal medyada gezinirken yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz ve bu yanında odaklanma problemlerini beraberinde getiriyor. Sosyal medyada çok fazla vakit geçiriyorsanız Sosyal Medya Detoksu yazımızı okumaya davetlisiniz.
  • İş arkadaşlarınıza karşı nazik olun: Oldukça mantıklı değil mi? Bazen birlikte çalıştığınız insanlara karşı farkında olmadan kaba davranıyor olabilirsiniz. Önceden de belirttiğimiz gibi herkese karşı kibar olmak oldukça önemlidir. İş arkadaşlarınızla iyi ilişkiler kurarak şirkette daha iyi bir konuma, daha iyi müşterilere ve daha iyi bir geleceğe olan erişiminizi beslersiniz. İlerlemek ve büyümek istiyorsanız insanlara karşı kibar olun.
  • Kendinize bir idol bulun ve onun yolunu izlemeye çalışın: Bu patronunuz, güvendiğiniz bir kişi veya profesyonel biri olabilir. Eğer etrafınızda böyle biri yoksa hiç tanışmadığınız birini de role model olarak benimseyebilirsiniz. Beğendiğiniz bir yazarı düşünün kitaplarını okuyun, konuşmalarını dinleyin ve röportajlarını izleyin. Böylelikle değer verdiği düşünceleri görebilir ve bundan kolaylıkla ilham alabilirsiniz.
  • Eğitiminize yatırım yapın: Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, think twice. Asıl cehaletin maliyeti tahmin edilemezdir. Geleceğinize yatırım yapmanın en iyi yolu eğitiminize yatırım yapmaktır. Eğer yaptığınız işte parlamak istiyorsanız becerilerinizi geliştirmek ve bilgi toplamak oldukça önemlidir. Bir şeyde iyi olmak, bilinmesi gerekenden fazlasını bilmek demektir. Yatırımın parayla alakası olmadığından da bahsetmiştik. Hele ki internetle ücretsiz olarak her şeye erişebildiğimiz bir dönemde. (kıps kıps)
kendine yatırım yapmak

Başarılı İlişki Yatırımı

  • Sohbet ederken “farkında” olun: Karşınızdaki kişi lafını bitirmeden siz vereceğiniz cevabı mı düşünüyorsunuz yoksa. E yuh, abartmayın! Bunun yerine dikkatinizi sohbete verin ve dinlediğiniz şeylerin farkına varın.
  • Ailenize ve sevdiklerinize vakit ayırın: Bunun öneminden bahsetmemize gerek yoktur herhalde. Mutlu olmayı hedefliyorsanız başkalarını mutlu etmeyi de düşünmelisiniz. Sevdiğiniz insanlarla doğru iletişim kuramıyorsanız arada onlara küçük hediyeler alıp onları şımartmayı düşünebilirsiniz.
  • Daha çok seni seviyorum diyin: Bazen seni seviyorum gibi basit bir cümleyi söylemeyi unutabiliyoruz. Fakat olur olmadık yerde sevmenin alemi yok. Kaşınızdaki insanın gerçekten sizin onu sevdiğinizi anlayacağı anlarda seni seviyorum demekten kaçınmayın.
  • Sevdiklerinize uzun uzun sarılın: Yapılan araştırmalara göre 10 saniyeden fazla sarılmak insanın stres seviyesini düşürüyor ve hayattan aldığı tatmini artırıyor. Daha ne diyebiliriz ki.

Kendine yatırım yapmak isteyenler için daha bir sürü yol ve ipucu verebiliriz. .Fakat bu tamamen size bağlı, eğer aramaya başlamazsanız asla bulamazsınız. Etrafınızda bir sürü fırsat olduğuna eminiz. Hayatınızı değiştirmek ve kendinize yatırım yapmak için farklı yollar deneyin ve asla vaz geçmeyin.. (Ee, Hurts ne demiş; Never give up, It’s such a wonderful life!)

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!