Rehberli Meditasyon ya da diğer adıyla Güdümlü Meditasyon; meditasyon yapmaya çalışan kişinin yardımcı bir ses tarafından yönlendirildiği bir meditasyon tekniğidir.

Rehberli Meditasyon tekniğinde meditasyon başka birinin sesiyle şekillenir. Zihnimiz istediği yerde gezinme eğiliminde olduğundan çoğumuz meditasyon yapmaya çalıştığımızda “odaklanamadığımız” için kendimizi başarısız hissederiz. Bu meditasyon biçimi ise, canlı veya kaydedilmiş rehberli uygulamalar, podcastler ya da YouTube videoları ile teknolojik olarak erişebileceğimiz popülariteye ulaşmıştır. (Tanrı’ya şükürler olsun ki VHS, kaset veya CD gibi dönemleri atlattık)

İlgili Makale: Headspace Meditasyon Rehberi

3
Anket Taym

Meditasyonun da aynı spor gibi yapıldıkça gelişilen bir egzersiz olduğunu unutmayın. Bize kalırsa güdümlü meditasyon egzersizleri çok büyük bir nimettir.

Rehberli Meditasyon genellikle 3 şekilde karşımıza çıkar; Farkındalık, Stres Azaltma ve Rahatlamadır.

Güdümlü Meditasyon – Farkındalık Egzersizi

Farkındalık size basit bir teknik gibi gelebilir fakat her zaman kolay olduğunu söyleyemeyiz. Bazen zorlanıyor oluşumuzun nedeni zihnimizi yeni bir alışkanlık kazandırmak için eğitiyor oluşumuzdur. Hislerimizin, hayallerimizin, hatıralarımızın ve geleceğimizin oluşturduğu büyük bir haritada, gideceğiniz yere hep aynı yoldan gitmeye çalışmak gibi düşünün. Aslında farkındalık tekniği sırasında başka bir yolu seçmek yerine, zihnimizi olduğumuz yerde kalmak için eğitiriz. Bu büyük haritayı takip ediyor olmak yerine nefes alma süreci, fiziksel duyumlar ve bir sesi dinlemek gibi destekleyicilerle rehberler bizleri anda kalmaya teşvik eder.

Rehberli Farkındalık Meditasyonu meditasyona yeni başlayanlar için oldukça yararlıdır. Meditasyon yapmaya çalışırken bir şeyleri tahmin etme ve keşfetme yükünü en aza indirgediği için bu yolda yapılabilecek bir first step olarak değerlendirebilirsiniz. (unutmayın; baby steps are important!) Bazı farkındalık meditasyonlarında görselleşme tekniği ile meditasyon yapan kişinin bilgilendirilmesi için bazı görselleştirme teknikleri kullanılır.

İlgili Makale: Meditasyon Tavsiyeleri

güdümlü rehberli meditasyon

Kişi oturup meditasyon yapmanın basit temellerini kavrayıp rahat olduğunda insanlar bir meditasyon kursunda kendi egzersizlerini devam ettirebilmektedir. Günümüzde kullanımı oldukça yaygın hale gelen uygulamalarla da devam edebilirsiniz. Hatta uygulamalar hakkındaki yazımızı da şuradan inceleyebilirsiniz.

Güdümlü Meditasyon – Stres Azaltma Egzersizi

Stres hepimizi tehdit eden modern bir salgın gibidir. Muhtemelen meditasyon ve farkındalığın stresi azalttığını daha önce duymuşsunuzdur. Pratik yapmak için meditasyonu denediğinizde ise “Tam olarak ne yapmam gerekiyor?” veya “Neden bu kadar çok düşünüyorum?” diye düşüncelere kapılıp olaydan uzaklaşmış da olabilirsiniz. Evet tabii ki de yalnız değilsiniz. Rehberli yani Güdümlü Meditasyon bundan kurtulmanız için bayağı faydalıdır. Sizi nazikçe stres giderme tekniğiyle tanıştırır.

Stres azaltma meditasyonu bir çok egzersizi kapsamaktadır. Bunlardan en çok bilineni yaklaşık 40 yıl önce Jon Kabat-Zinn tarafından Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi için oluşturulmuş Farkındalık Temelli Stres Azaltma programı olan MBSR‘dır. Bu program günümüzde uluslararası şirkeler, klinik ortamlar ve hapishanere kadar çeşitli ortamlarda öğretilmektedir.

Güdümlü Meditasyon – Rahatlama Egzersizi

Stresten uzaklaşmak için olduğu kadar rahatlamak ve uyumaya yardımcı olmak için hazırlanmış Güdümlü Meditasyon egzersizleri de bulunmaktadır. Bunlar genellikle dinleyicinin yatakta veya rahat bir sandalyede dinlenirken endişelerini ve negatif düşüncelerini bırakmasına yardımcı olan egzersizlerdir.

Rehberler yumuşak, hoş ve hatta yatıştırıcı bir ses tonuyla konuşurlar. Arka planda odaklanmanızı kolaylaştırmak üzere müzikler, sakinleştirici sesler ve rahatlatıcı melodiler içerebilirler. Dinleyiciler güven verici bir ses ve betimlemeler yardımıyla huzurlu bir yerde hissetmeye yönlendirilebilirler. Bu tarz egzersizlerin amacı insanları gevşemeye veya rahatlamaya, uyumaya teşvik etmektir. Oldukça da başarılı olduklarını söylememiz gerek, birçok rahatlama egzersizi, siz egzersizi bitirmeden uykuya dalmanızla sonuçlanabilir. Bu doğru yoldasınız demektir!

Bu egzersizin diğerlerinden farkı burada sahip olduğumuz düşünceleri rahatlama durumuna dönüştürmek için kullandığımız sesler ve görüntülerdir. Farkındalık Meditasyonu ve Stres Azaltma Meditasyonu ise bizlere tam olarak şu an burada, anda olmayı öğrenmemizi sağlayan egzersizlerdir. Bu egzersizler de zihnimizin akışında neler olup bittiğini fark etmemizi sağladığı için bizleri huzurlu ve rahatlamış hissettirmektedir.

güdümlü meditasyon

Sonuç olarak meditasyon egzersizleri genel olarak iyi olmayı ve hayattan keyif almayı kolaylaştırıcı egzersizler olarak değerlendirilebilir. Güdümlü Meditasyon da bu yolda ihtiyacımız olan rehberliği bizlere sağlayan bir pratiktir.

Güdümlü Meditasyonu denemek isterseniz Netflix‘te bulunan “Headspace Meditasyon Rehberi“ni önerebiliriz. Seriyle alakalı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!