Bugün biraz da Flow State nedir ne değildir konuşalım istiyoruz. Tanımlaması, örnekleri ve incelemesiyle başlı başına ele alalım, malum modern zamanlar, kendini akışa bırakırken bile kafaya sahip çıkmak lazım.

Flow state ingilizce “akış durumu” anlamına gelen bir pozitif psikoloji terimidir. Bir kişinin tamamen tek bir göreve ya da faaliyete odaklandığı zihinsel bir durumdur, Kişinin kendisini belirli bir akış deneyimi içinde bulduğu, yaptığınız işe full artı full odaklanabildiğiniz bir haldir. .Aslında “in the zone” diye de bilinen şey akış halinde olmaktır. Bu terimi ortaya atan macar und amerikan psikolog Mihaly Csikszentmihalyi‘dir. (mihay çikzentmihay diye okunuyor hehe)

  • Mihaly Csikszentmihalyi pozitif psikoloji alanında öncü bir bilim insanı ve akış teorisinin yani flow state‘in mucididir. 2. Dünya Savaşı’nı tüm acılarıyla yaşamış ve hatta hapishaneye dahi kapatılmış bir psikologdur. (Gelecek günlerde kendisi hakkında detaylı bir yazıyı sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz, ama siz yine de bu linke tıklayarak bir takım bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yapmaktan zevk aldığımız bir işe odaklandığımızda akış durumunda olmak ve akışta kalmak oldukça kolaydır. Akış halindeyken yapılması gereken tek şey, şu an içinde bulunduğumuz duruma odaklanıp tüm endişeyi ve tasayı bir kenara bırakmaktır. Nefes egzersizleri de özünde meditasyon sırasında nefesinize odaklanmayı gerektirdiğinden, bir nevi flow state egzersizidir diyebiliriz.

İlgili Makale: Pozitif Olmanın Gücü

Flow state‘de olan bir insana soracak olursanız, bunun çok basit olduğunu söyleyecektir. (lol) Akış halinde olan birisi takdir edilmeyi ya da ödüllendirilmeyi beklemez, zaten onaya ihtiyaç duymadan tüm becerilerini kullanmaktadır. Akış haline geçiş yapmak için en baba meditasyon tekniklerini öğrenmeye ya da kendinden geçme gibi ütopik olaylara ihtiyacımız yoktur. Basit teknikler de gayet yararlıdır. Fakat oturup düşündüğümüzde bu bize mantıklı gelmez.

flow state ne demek

Flow State’in Olayı Nedir?

Flow State kavramının babası Csikszentmihalyi’ye göre akış hali 8 karakteristik özellikten oluşuyor.

  1. Göreve karşı tam konsantrasyon sağlama
  2. Hedef ve Ödüllerin belirginliği ve anında geribildirim(hazırcevaplılık gibi)
  3. Zamanın akışıyla oynamak (hızlı ve yavaş zamanlar arası geçiş kolaylığı)
  4. Ödüllendirici olanın deneyim olduğunu kabullenme
  5. Bir şeylerin eforsuz ve kolay oluyor oluşu
  6. Zorluklar ve başaçıkma arası iyi bir denge durumu
  7. Farkındalık ve aksiyon durumlarının birleşip bir öz oluşturması
  8. Görevler üzerinde kontrol sahibi olduğunu hissetme
Mihaly’nin akış üzerine yaptığı TED konuşması (Türkçe Altyazılı)

Ne ilginçtir ki, bu olayı deneyimleme kapasitesi kişiden kişiye farklılık gösterir. Örneğin ototelik insanlar akış halini daha çok ve yoğun deneyimlerler.

Böyle insanlar dış hedef odaklı mutlulukların peşinden koşmak yerine işleri kendi iyiliği ve mutluluğu için yapma eğilimindedir. Ototelik insanları hayata karşı yüksek ilgi, düşük ego gibi meta becerileriyle diğerlerinden ayırabiliriz.

Csikszentmihalyi’nin çalışmaları mutluluğun içsel bir durum olduğunu kanıtlar nitelikte. Yani alıştığımız katı ve değişmez bir mutluluk kavramındansa, kararlı bir çaba göstererek kendi kendimize ulaşabildiğimiz bir şeydir. Bu çalışmalar insanların en üretken, yaratıcı ve mutlu hallerinin akış halinde olduğunu göstermektedir.

Akış halinde beyinde prefrontal korteks aktivitelerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Prefrontal korteks beynin kendini yansıtn hafıza, bilinç, işleyen hafıza ve zamansal entegrasyon gibi bilişsel işlevlerinden sorumlu alandır. Bilinçli ve açık zihinli olmak prefrontal korteks sorumluluğundadır. Ayrıca akış sırasında merak duygusunun yüksek oranda olmasından dolayı dopamin devreleriyle de ilişkili olduğu kanıtlanmıştır.

İlgili Makale: Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri

Flow State Nasıl Deneyimlenir?

Eğer dikkatiniz çabuk dağılıyorsa, akış halini deneyimlemeniz biraz zor olabilir. Hızlı modern hayatta etrafımız bir sürü uyarıcıyla dolu, öncelikle bunlardan uzak durmamız gerekmektedir. İşe akıllı telefonunuzu bir kenara koyarak başlayabilirsiniz.

Karşılaştığınız zorlukların ve becerilerinizin dengesi akış hali için önemli etkenlerdir. Bir zorluk, beceri seviyemizden yüksek olduğunda stresli ve endişeli oluruz. Öte yandan beceri seviyemiz zorluğun boyutundan yüksek olduğunda da dikkatimiz dağılır ve sıkılırız. Akışı yaratmak için karşılaştığımız zorluğun boyutu ve yapabileceklerimiz arasında kusursuz bir dengede olmamız gerekir.

flow state nedir
Sakin bir zihin için öncelikle doğru dışavurum çok önemlidir.

Çoğu bilinçli eylem gibi akış halinde olmak da içsel ve dışsal bir takım motivasyonlar gerektirir. İçsel motivasyon bir şeyi sevdiğiniz için yapmanızdır. En yüksek içsel motivasyon anlarında öz bilinç kaybolur ve kişi tamamen içinde bulunduğu ana teslim olur. İşte tam olarak bu noktada flow state deneyimi başlar. Notaları umursamadan enstrüman çalan bir müzisyen ya da büyük bir dalgayı yakalayan ve keyfini çıkaran bir sörfçü gibi. Dışsal motivasyon ise, başarılı olma motivasyonunun dış kaynaklar tarafından kontrol edildiği zamanlardır. Bu daha fazla para kazanmak için çalışma ve başını belaya sokmamak için elinden geleni yapma gibi durumlardır. Dışsal motivasyonlar genelde kısa ömürlüdür. İyi bir dışsal motivasyon ancak iyi bir içsel motivasyonla bir arada olduğunda faydalı ve sürdürülebilir bir şeye dönüşür.

Psikolog Christopher Peterson pozitif psikolojide akış halinde şu üç kelimenin çok önemini vurgular: “Diğer insanlar önemlidir.”

Bu şu demek, yalnız başına akış halinde olmak yerine bir grup halinde etrafınızdaki insanlarla akış halinde olmak daha eğlencelidir. Bu da haliyle konuşmak gibi en basit anları bile daha tatlı kılacak bir detay.

Flow State Sonuç Düşünce

Hayat kalitenizi, üretkenliğinizi ve yaratıcılığınızı artırmak için bir şeyler arıyorsanız zor fakat yeterince denerseniz ulaşılabilir bir hedef olarak akış halini öneriyoruz. Bu satırlara kadar bu yazıyı okuduysanız, en azından geriye kalan hayatınızda akış halinde olmaya karşı farkındalığınızı artırarak işe başlayabilirsiniz.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!