Bu yazımızda Headspace Meditasyon Rehberi nimetinden faydalananların sesine aşina olduğu Andy Puddicombe Kimdir? sorusuna ışık tutacağız. Bize kalırsaa oldukça ilginç ve cool biri; Andy Puddicombe bir meditasyon ve farkındalık uzmanı.

20’li yaşlarının başında Spor Bilimi okurken beklenmedik bir şekilde Himalayalar‘a giderek meditasyon eğitimi almaya karar vermiş. Bu karar sonradan on yıl boyunca dünyayı dolaştığı ve Kuzey Hindistan’da Budist bir rahip olarak atanmasıyla sonuçlanan bir serüvene dönüşmüş. 2004 yılında normal hayata geri dönmeye karar vermiş ve Moskova Devlet Sirki’nde eğitim görmüş. Sonradan memleketi Londra’ya dönüp Headspace‘e yönelik çalışmalara başlamış, Tüm bunlarla uğraşırken de Sirk Sanatları Dans ve Drama Konservatuvarından mezun olmuş. (Ne hikaye ama!)

Bu bilgilerin hepsine Headspace‘in kendi sitesinden ulaştık. Peki ya gerçek Andy Puddicombe kimdir ve hikayesi nedir? Anlamak için biraz derinlere inelim.

Andy Puddicombe’un 2012 yılında TedSalon etkinliğindeki performansı “10 dakikanızı vermeniz kafi”

Andy Puddicombe 23 Eylül 1972’de İngiltere’de doğmuş, şu an 49 yaşında. Dünyadaki bir çok kişi onun sesini dinleyerek meditasyonlarıyla huzuru kovalıyor. Andy 22 yaşındayken arkadaşlarıyla Londra‘da bir barın önünde dururken sarhoş bir sürücü yüzünden 12 kişinin ağır şekilde yaralandığı ve arkadaşlarından 2sinin vefat ettiği bir trafik kazası yaşamış. Birkaç ay sonra kız kardeşi bir bisiklet kazasında hayatını kaybetmiş, sonrasında da bir ameliyat sırasında eski kız arkadaşı vefat etmiş. O zamanlar spor bilimi okuyan Andy Puddicombe bu kadar kederin ortasındayken üniversiteyi bırakıp tamamen farklı bir arayışa gitmiş ve tüm hayatını değiştirecek serüvene atılmaya karar vermiş. Budist keşiş olma yolunda Himalayalar‘a gitmek.

andy puddicombe kimdir
Günde 16 saat kadar meditasyon yapmasını gerektiren bu serüvenin her şeyi “kabullenme”sine yardımcı olduğunu belirtiyor.

Devam eden 10 yılını bir keşiş olarak geçirmiş ve bu sayede tüm Asya‘yı gezme fırsatı bulmuş. Ona göre bu macera; bakış açısında bir değişiklik yaratarak kendine daha az odaklanmasını ve bunun yerine başkalarına daha fazla mutluluk verebilmeyi öğrenmesini sağladı. Aslıda Andy bu serüveni kovalarken ailesi ve arkadaşları biraz şoka girmiş ve hatta endişelenmiş. Buna rağmen inanılmaz derecede destekleyici ve cesaret vericiymişler.

Sonradan Andy Puddicombe 2005‘te bir meditasyon işi kurmak için İngiltere’ye dönmüş. Ama o zamanlar İngiltere’de meditasyon geniş çapta takdir edilen bir uygulama değilmiş., daha çok hippilerin takip ettiği hype bir şey olarak görülmekteymiş. İnsanlar genelde buna zaman ayırmıyor veya nasıl yapılacağını bilmiyorlarmış.

Küçük özel muayenehanesinde kafası yanık profesyonellere günlük hayatlarında kendilerine yardımcı olması için meditasyonu nasıl kullanacaklarını öğretmeye başlamış. Şu an ise Richard Pierson ile ortaklığını paylaştığı meditasyon uygulaması Headspace yıllık geliri yaklaşık 50 milyon dolar olan ve Forbes tarafından 250 milyon dolar olarak tahmin edilen bir değere sahip. Ortağı Richard Pierson da meditasyon öğrencilerinden biriymiş ve o zamanlar Reklam endüstrisiyle uğraşıyormuş. Andy ve meditasyonun faydalarıyla tanıştıktan sonra onun daha görülebilir olması için bir sürü fikirle ona gelmiş ve 2010 yılında beraber meditasyonun yararlarını konuştukları ve hatta toplu meditasyon yaptıkları grup etkinlikleri yapmaya başlamışlar. Buradan kazandıkları gelir ve arkadaşlarının yardımıyla, daha fazla insana ulaşmak üzere Headspace‘in ilk versiyonunu yaratmışlar.

Headspace meditasyon ve farkındalık üzerine güzel içerikler barındıran bir uygulama, hatta rakipleri arasında en iyi olduğunu söyleyebiliriz. Headspace farkındalığın sadece meditasyon yaparken oturduğunuzda değil, yaşamın her yönünü kapsaması gerektiğine inanların yeri. Hatta uygulamanın sunduklarını şöyle özetlemişler; “Dünyanın sağlığını ve mutluluğunu iyileştirme arayışında bilinçli bir yaşam sürmek için ilham, rehberlik ve destek sunuyoruz.” Ne kadar da tatlılar değil mi? Headspace‘in aynı zamanda Netflix üzerinden ulaşabileceğiniz bir serisi mevcut. Seriyle ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz; “Headspace Meditasyon Rehberi” Hatta Spotify üzerinde de ortalama 5 dakikadan oluşan ve Radio Headspace adında podcast serileri var. İngilizce dinleme kabiliyetini geliştirmeniz için daha iyi bir yatırım olamaz diye düşünüyoruz. Şuraya şöyle linkini bırakalım.

5
Andy Puddicombe'u

Andy Puddicombe Hakkında İlginç Bilgiler

  • Akşam 10’dan sonra ona ulaşmanın neredeyse imkansızmış. Tam bir sabah insanı olduğunu söylüyor.
  • Her sabah 04:30da (yani gece!) uyanıyormuş. Hem de alarmsız.
  • Bisiklet, koşu, kürek çekme ve sörf ile ilgileniyor. Hatta rahatlamak için meditasyon dışında en çok sörf yapıyormuş.
  • Evinde koyun yoğurdu ve yumurta dışında vegan bir beslenme düzeni uyguluyorlar.
  • Mükemmel bir güne başlarken eşiyle birlikte herkesten önce uyanıp spor ve meditasyona birer saat ayırıyorlarmış.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!