Sabırlı olmak her zaman kolay değildir. Fakat sabırlı olmanın faydaları hiç farkında olmadığımız kadar fazla. Gelin beraber biraz da bu konu üzerine kafa yoralım.

Kendinizi sık sık bir sabır testindeymiş gibi hissediyor olabilirsiniz. Bu gayet normal. Sabırlı olmak çoğu zaman durmamızı, düşünmemizi ve beklememizi gerektiren konularda bizi sınayan bişidir. Sabırlı olma durumu pek kolay değildir ve bu yüzden de bir erdem olarak kabul edilir. Hatta zor anlarda sabırlı olmayı seçenlerin kendileriyle daha iyi ilişkiye sahip bireyler oldukları bilinmektedir. Mantıklı karar verirler ve daha iyi ilişki kurarlar.

Modern sabır mücadelesine gelince, bugünlerde hepimiz bu hızlı bir tempoyla savaşıyoruz. Kendimizi sürekli bir koşuşturma içinde buluyoruz. Sürekli bir şeyleri yapabileceğimiz en kısa yoldan yapmaya çalışıyoruz. Bu davranış biçimi de bizleri sabırsız olmaya daha yatkın hale getiriyor.

İlgili Makale: Erteleme Sorunsalı – Erteleme Nedir?

Bir şeyleri veya insanları beklemek istemediğimizde “sabır” ile mücadele ediyoruz. Bu, trafikte önümüzdeki yavaş sürücü, yaşam değiştirici bir karar ya da maaş gününü beklemek bile olabilir. Kendimizi bir anda sabretmeye çalışırken buluyoruz. Modern sabır mücadelesinden kastımız tam olarak bu olabilir, bir anda aniden sabretmemiz gerekmesi. Daha fazla zaman ayırma “lüksümüz” olmadığı için de bekleme kapasitemizin bizi alt üst etmesi.

Sabırsızlığın etkileri

Sabırsızlık genellikle öfke ve hayal kırıklığına yol açabilir. Bunun nedeni bir hedefe ulaşmak için ona giden yolları takip etmeyi seçmememizdir. Ancak harekete geçmeden de asla bir hedefe ulaşamıyor oluşumuz gibi bir durum var.

Sabırlı olmak sizin için zorsa muhtemelen şunlarla da uğraşıyorsunuzdur;

  • Kötü bir yargı mekanizması
  • Mantıksız kararlar
  • Huzursuzluk
  • Sert bir tutum
  • Gereksiz stres

Fakat sabırlı olmak veya sabırlı olabilmeyi öğrenmek aslında hayatınızdaki birçok olumsuzluğun önüne geçmenizi sağlayacak bir güç olabilir. Sıkıntıların ortasında kalmak her zaman kolay değil, Evet biliyoruz, sıkıntıların ortasında “sıkışıp” kalmak her zaman kolay değil. Ama bir kez daha düşününce, zararlı sonuçlardan uzaklaşmak için her zaman kolay olanı seçmek de doğru değil gibi.

15
Peki ya siz?

Sabırlı olmak neden faydalıdır

İlgili Makale: Duyguları Kontrol Etme

sabırlı olmak
  • 1- Mantıklı kararlar verirsiniz; Acele ve mantıksız kararlar vermek yerine içinde bulunduğunuz durumu dikkatli bir şekilde değerlendirebilir ve sabırlı olarak daha mantıklı kararlar verebilirsiniz. Bir şeyin sizin için iyi olmadığını bildiğinizde sabırlı davranarak yapılabilecek en iyi davranışı sergilemeniz olasıdır. Zaten doğru şeyi yaptığınızı hissettiğinizde etkilerini daha çok görüp, bunun iş mülakatından ilişki muhabbetlerine kadar her şeye uygulayabileceğinizi görürsünüz.
  • 2- Kalıcı ilişkiler geliştirirsiniz; Sabır, çevrenizdeki insanlara nasıl davrandığınızla da bağlantılıdır. Çoğu zamanlar sabrımızı test edenler en yakınımızdaki kişilerdir. Belki de sizi rahatsız eden bir şey yaşamanıza neden olmuşlardır. Fakat sabırlı olursanız, bir anda parlamak yerine yaşadığınız şeyi daha geniş bir perspektiften değerlendirir ve sakin kalabilirsiniz. Bu sayede de karşınızdaki kişiye karşı empatiyle ve şefkat ile yaklaşır, ilişkinizde gerginlik olmasından kaçınırsınız.
  • 3- Uzun vadeli düşünürsünüz; Sabırlı olursak kısa süreli bir vizyona takılıp kalmak yerine geleceğe, çok uzaklara bakabiliriz. Hayattaki güzel şeyler biraz zaman alır. Sabır da daha büyük hedeflere ulaşmak için olan yolculuğumuzu takdir etmemizi sağlar.
  • 4- İç huzurunuza kavuşursunuz; Sabırsızlığın en kötü tarafı stresle iş birliğinde olmasıdır. İnsan ırkı olarak her zaman sabırsız, asabi ve talepkar olmaya yatkınızdır. Kendi hızımıza güvenip, evrenin kendi rotasını yönetmesine izin vermemiz gerekir. Sabır bize duraklamayı ve teslim olmayı öğretir. Her şeyin aceleye geldiği bir toplumda, şimdiki anı olduğu gibi kabul etmenin ve nefes almanın bir zararı yoktur diye düşünüyoruz.
  • 5- Nazik olmayı öğrenirsiniz. Sabırlı olarak aslında biraz da nezaketli davranıyor oluruz. Çevremizdeki dünya huzursuzlarla doluyken, sabır bize nazik ve hoşgörülü olmayı hatırlatır. Bizi çıldırtan durumlara karşı daha yumuşak kalpli ve bağışlayıcı yaklaşmamızı sağlar. Bu sadece başkalarına karşı davranışlarımızda değil, kendimizle olan ilişkimizde de işimize yarar. Sabırlı olarak hata yapma, yapılan hatadan sonuç çıkarma, öğrenme ve gelişmek için gerekli zamanı kendimize vermiş oluruz.

İlgili Makale: Multitasking ve Etkileri

sabırlı olmanın faydaları

Sonuç Olarak;

Kendimizi hayatın koşuşturmacasına kapılmış bir noktada görüyorsak bahsettiğimiz şey kek parçası gibi (lol) gözükmeyebilir. Ancak sabırlı olmayı seçmek ne kadar uzun ve dolamaçlı bir yol olursa olsun yanında sizlere huzuru ve mutluluğu getirebilir. Yani denemeye değer. Tanrıya şükürler olsun ki sabrederken acele etmemize gerek yok. Başkalarıyla her zaman yolun yarısında buluşma fırsatımız var. Olduğunuz yerde kendinizi kucaklayın ya da en yakın aynaya bir öpücük fırlatın flksjdskj, çok da zor olmasa gerek.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!