Enerji nasıl korunur diye merak edenleri bu yazıyla aydınlatmayı, hatta daha iyisi, sarsıp kendine getirmeyi ve gerçekleri hatırlatmayı hedefliyoruz. Hepimiz düzenli egzersiz yapmanın, doğru beslenmenin ve uyumanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bunların önemli olmasının tek sebebi mental sağlığımızı korumada olan yüce rolü. Hayatınızın en iyi döneminde olsanız dahi bir şey ya da biri sizi zihinsel olarak tüketiyorsa kendinizi kötü hissetmeniz olasıdır. Biliyoruz ki enerjinizi korumak oldukça zor!

İsteyerek veya istemeyerek duygusal enerjinizi tüketen insanlara “enerji vampiri” diyebiliriz. Enerji vampirleriyle muhattap olduktan sonra genelde kendinizi duygusal olarak tükenmiş, sinirli veya endişeli hissedersiniz. Çoğu enerji vampirinin vampirleşme süreci belirli travmalara, takıntılara ya da zihinsel sağlık durumlarına bağlı olabilir. Psikolojik olarak diğer insanların modunu düşüren vampirlerin probleminin bencillik olduğunu söylemek mümkün, ama yine de biz buralara pek girmeyelim. Eğer günden güne vampirleştiğinizi hissediyorsanız sizi bir uzmana yönlendirme taraftarıyız.

İlgili Makale: Enerjinizi Yükseltmenin Yolları

Enerji Vampirlerinin Ortak Özellikleri

Bahsedilen bu vampirlerin belirli ortak özellikleri bulunmaktadır.

  • En çok kendileri hakkında konuşmaları
  • Hayatlarının bitmek bilmeyen bir drama ile dolu olması
  • Sürekli “kurban” modunda olmak (Victims of Love)
  • Muhtaç olmak
  • Kıskanç tipler olmaları
  • Karamsar olmaları
  • İlgi bekleyen bir zihniyete sahip olmaları
enerji nasıl korunur

Peki ya bir vampir değilseniz ve etrafınızın vampirlerle çevrili olduğunu hissediyorsanız? Enerji nasıl korunur diye kara kara düşünüp vakit kaybetmek yerine işe hayatınızdaki enerji vampirlerini belirleyerek başlayabilirsiniz. Enerji vampirlerini tek tek etiketledikten sonra kendinizi ve enerjinizi korumak için hayır demeyi öğrenebilir ya da onlara ve enerji düşürücü davranışlarına karşı sınırlar koyabilirsiniz.

Enerji Vampirleri Nasıl Ekspoze Edilir?

Biriyle ilk tanıştığınız zamanlarda enerji vampiri olduğunu hemen anlamayabilirsiniz. Başlangıçta son derece arkadaş canlısı ve hatta oldukça süper görünebilirler. Enerji vampirleri bir süre sonra size şunları hissettirir:

  • Stresli
  • Bitap Düşmüş
  • Aşırı Uyarılmış (Psikolojide overstimulation diye geçer)
  • Keyfi Kaçmış
  • Yorgun

Birkaç Küçük Adımla Enerji Nasıl Korunur

Enerjinizi korumak, fiziksel ve mental sağlığınız için bayağı bir önemlidir. Çünkü enerjiniz genel mutluluğunuzu, bu da gününüzün, hatta hayatınızın nasıl geçtiğini belirler. Her gün enerjinizin bir parçasını ailenize, arkadaşlarınıza, işinize ve sevdiklerinize verirken kendinize ayırdığınız kısmın da önemli olduğunu kabul etmeniz gerekir. Enerjinizi korumak için gerektiğinde kendinize kafa izni vermeyi unutmayın.

1- Var olan enerjinizi sarıp sarmalayın

Halihazırda olan enerjinizden memnunsanız bu enerjiyi korumada en büyük sorumluluk tabii ki de size düşüyor. Ne sandınız? Enerjinizi korumak için sınırlar belirleyin. Sizin için işe yaramayan bir şey varsa, bunu söylemeyi öğrenin. Bu aynı zamanda gereken anlarda hayır demeyi de içeriyor. Evet, bunu yapmak ilk etapta zor görünebilir, fakat imkansız değildir.

Kendinizi bir ev olarak düşünecek olursanız, kimsenin evinize ve kişisel alanınıza öylece girmesine izin vermediğiniz gibi enerji alanınıza girmesine izin vermemeniz gerekir. Kimse işgal edilmekten hoşlanmaz! Kendinizi aşmamak adına bir sınır çizgisi çizmek, enerjinizi toplamanıza ve diğer insanların tüketici taleplerine bir mesafe koymanıza olanak sağlar. Hayır dediğiniz için kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Herkesin ihtiyacını önemsendiğiniz kadar kendi ihtiyaçlarınızı da önemsemeniz gerekir. Bunu yaptığınızda da enerji alanınızı koruma altına almış olursunuz.

İlgili Makale: Kendine Yatırım Yapmak

2- Sizi neyin tetiklediğini bulun

Kendinizi stresli ortamlardayken endişeli veya normalden daha weird bir halde mi buluyorsunuz? Bu gayet doğal. Sizi etkileyen şeylerin ne olduğunu düşünerek tetikleyicilerinizi bulun, ve bunlar üzerinde çalışın. Böylelikle enerjinizi kaygı ve stresin etkisinden koruyabilirsiniz. Tetiklendiğiniz şeyleri bulmak iyi bir gözlem yeteneği ve sabır gerektirir. Enerji nasıl korunur öğrenirken neyden tetiklendiğinizi bulmanın ve onu anlamanın önemi oldukça büyüktür. Enerjinizin düşmesini tetikleyen şeyleri bulduğunuz zaman bu tetikleyicilere karşı davranışlarınızı geliştirebilir ve her zamankinden daha korunaklı bir hale gelebilirsiniz. Gardınızı düşürmeyin (kıps kıps)

enerji nasıl korunur

3- Mental ve Fiziksel alanınızı düzenli tutun

Evde veya iş yerinde kafanızdaki dağınıklığı düzenleyip mental olarak sabit bir alanda olmak enerjinizi korumanın güçlü yollarından biridir. Evet kabul ediyoruz, fiziksel ve duygusal olarak kuşatılmış bir durumdayken ayakları yere basan, sağlam bir mentalitede olmak zor olabilir. Fakat mental olarak stabil olduğunuzda enerjinizi korumanın daha kolay olduğunu siz de fark edeceksiniz.

Fiziksel alana gelecek olursak, size fayda sağlamayan yayıntılardan kurtulmaya çalışın. Buna gereksiz insanlar da dahil. Örneğin, toksik olduğunu bile bile kıramadığınız için görüştüğünüz arkadaşlarınızla aranıza bir mesafe koyun. Senelerdir giymediğiniz o ceketi atın. Ne yaptığını umursamadığınız halde sosyal medyadan takip ettiğiniz insanları takipten çıkın. Bunları keskin ve sonsuza kadar yapamasanız da, kısa süreliğine bile denemeye değer.

İlgili Makale: Headspace Meditasyon Rehberi

4- Olumsuzluklara karşı bir kalkan olarak farkındalığı kullanın

Farkındalık zihninizi ve düşüncelerinizi gözlemlemekle ilgili bir uygulamadır. Hislerinizi izlemek ve kabul etmek gibi egzersizleri içinde barındırır. Genellikle olduğunuzu düşündüğünüz şeyi yaşarsınız. O yüzden sürekli ne kadar stresli olduğunuzu ve ne kadar korkunç bir gün geçirdiğinizi düşünüp duruyorsanız bravo, muhtemelen tam olarak öyle bir şey yaşıyorsunuz.

Farkındalık ne düşündüğünüzün veya nasıl hissettiğinizin yanı sıra, çevrenizdekilerin sizi nasıl etkilediğini de fark etmenizi sağlar. Farkındalık sayesinde geliştirebileceğiniz izleyici modu sayesinde insanların düşünce ve duygularını daha kolay fark edebilirsiniz. Bu da fark ettiğiniz şeyleri daha esnek bir şekilde değerlendirmenizi kolaylaştırır. Aslında farkındalık düşünülenin aksine olumsuz duygu ve düşünceleri azaltmaz, sadece dikkat ve kontrol mekanizmanızı sağlamlaştırır. Böylelikle insanların olumsuz düşünceleriyle daha hızlı başa çıkabilirsiniz. Belirli bir farkındalık seviyesine ulaştığınızda, iç ve dış olumsuzluklardan uzaklaşmak biraz daha kolay bir hale gelir.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!