Toksik pozitiflik gerçekte olduğunuzdan daha mutlu, neşeli veya pozitif davranma durumudur. Normal bir durum değildir haliyle.

Pozitif olmak tabii ki de iyi bir şeydir. Sadece bazen ipin ucunu kaçırabilir ve içinde bulunduğumuz durumu farkında olmayabiliriz. Toksik pozitiflik durumu çoğu insanın daha az başarılı, daha bencil ve daha saf olmalarına neden olan görünmez bir güç gibidir. Gerçeği yansıtmadığı için kişisel ve profesyonel ilişkilerimizde sorulara yol açabilir. Aslında duygusal olarak dengeli ve güçlü birey olmanın sırrı duygularımızı yavaş yavaş sindirme yeteneğimize bağlıdır, sürekli pozitif olmaya değil.

İlgili Makale: Duyguları Kontrol Etme

  • Duygulardan dolayı suçlu hissetme; Toksik pozitiflik ile uğraşıyorsanız olumsuz duygular ortaya çıktığında veya deneyimlemekte olduğunuz şey için kendinizi yargıladığınızda bir suçluluk duygusu hissedebilirsiniz.
  • Minnettar numarası yapma; Maalesef duygularınızı atlatmanın bir yolu olarak minnettarlığa sığınmak da toksik pozitiflik örneğidir. Bunu kendinize ya da başkasına yapıyor olabilirsiniz. Psikologlara göre sürekli şükretmeniz gerektiğini söyleyen bir arkadaş veya aile üyesi de etrafa toksik pozitiflik yayıyor olabilir.
  • Karşılaştırma yapmak; Başkası zor bir zamanı sizden daha iyi idare ediyor demek, kendinizle karşılaştırmanız demek değildir. Özellikle sosyal medya dünyasında herkesin sizden daha olumlu olması ve sizin de daha da fazla olumlu olmanı gerektiğinizi hissetmeniz doğaldır. Neyse ki bunun yalan olduğunun hepimiz farkındayız. Herkes duygularıyla boğuşurken kendi savaşını vermektedir. Kendinizi başkalarıyla, başkalarını da kendinizle karşılaştırmaktan kaçının.
toksik pozitiflik nedir
  • Zor duyguları reddetmek; İlk maddede de belirttiğimiz gibi zor duygular ortaya çıktığında bunlar hakkında suçlu hissedebilir ya da pozitif kalmak zorunda olduğunuzu düşündüğünüz için duygularınızı bastırıyor olabilirsiniz.
  • “Her şeyin bir nedeni var”; Evet muhtemelen her şeyin gerçekten de bir nedeni var. Fakat bazen sadece anda olmaya ve hissettiğimiz şeyleri gözlemlemeye ihtiyacımız vardır. Fazla spirütüelliğe kaçmadan ve hissetmekten kaçmaya gerek olmadan bunlarla başa çıkabilirsiniz.

Toksik pozitiflik kişinin zihinsel sağlığı açısından birçok yönden olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Hatta bireylerin öznel deneyimini geçersiz kıldığı için gaslighting bile sayılabilir. Üzgün, incinmiş, kızgın veya hayal kırıklığına uğramış hissetmek sorun değildir. Pozitiflik abartıldığı zaman travma ve duyguları uygun ve etkili bir şekilde işlememize engel oluşturabilir.

İlgili Makale: People Pleaser – İnsan Memnun Etme Bağımlılığı

Toksik Pozitiflik için ne yapabilirsiniz?

Toksik pozitiflik insanları yoğun duyguları görmezden gelmeye teşvik eder ve bununla birlikte bu duyguları yoğunlaştırır. Olumlu düşünmek ne kadar faydalı olursa olsun sürekli olumlu düşünebilen kimse yoktur. Birilerini sadece olumlu duygularını ifade etmeye zorlamak iletişim kurma yeteneklerini bastırabilir ve olumsuz düşüncelere sahip oldukları için kendileri hakkında kötü hissetmelerine neden olabilir.

toksik pozitiflik

Eğer toksik pozitifliğin sularında yüzüyorsanız kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey, duygularınızı yargılamadan kabul etmektir. Onları hissetmeye hakkınız olduğunu unutmayın. Nasıl hissetmeniz gerektiğini söyleyen ve sizi karşılaştırma yapmaya iten uyarıcılardan uzak durmaya çalışabilirsiniz.

İlgili Makale: Sabırlı Olmak ve Faydaları

Kendi kendimize yaptığımız toksik pozitiflikten kaçma stratejileri aşağıdaki gibidir;

  • Olumsuz duyguları normal ve insan deneyiminin önemli bir parçası olarak kabul etmek
  • Duygulardan kaçınmaya çalışmak yerine onları tanımlamak ve isimlendirmek
  • İnsanlarla duygularınız ve hissettikleriniz hakkında konuşmak (evet olumsuzlar da dahil!)
  • Güvendiğiniz arkadaşlarınız veya bir terapist gibi sizi yargılama ihtimali olmayan kişilerden destek almak

Başkalarına yapılan toksik olumlama veya pozitiflikten kaçmak için ise:

  • İnsanları duyguları hakkında açık konuşmaya teşvik etmek
  • Olumsuz duyguları daha rahat bir şekilde kabul etmek
  • Bir kişinin söylediği her şeye olumlu yanıt vermeye çalışmaktan kaçınmak
  • Yoğun olumsuz duyguların genellikle güçlü olumlu duygularla çakıştığını kabul etmek (derin kederin yoğun sevgiyi işaret etmesi gibi)

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!