Sosyal medyanın hayatımıza olan derin etkilerini gözlemledikçe sizler için Sosyal Medya Detoksu yazısını oluşturmaya karar verdik. Belki bahane olur ve sosyal medyanın amaç değil, araç olduğunu hatırlarsınız. Tabii biz de hatırlarız. Keyifli okumalar.

Ortalama bir insan günde en az 1 saat 40 dakikasını sosyal medya sitelerinde veya uygulamalarında geçiriyor. Üstelik bu sürenin içine e-mailinize bakmak, dizi izlemek ya da haber sitelerinde dolanmak için harcadığınız zaman dahil değil. Artık sosyal medya o kadar hayatımıza girdi ki bilgisayar, cep telefonu ve televizyon üçlüsü arasına yapışıp kalmış durumdayız.

Sosyal medya sürekli büyüyen ve sürekli ilgimizi çeken bir trend haline geldi. Hal böyle olduğu için, uzmanlar şöyle diyor; 3 ayda bir sosyal medya detoksu yapmak çok önemli. Bu dopamin seviyelerini normalde tutmak için ihtiyacımız olan bir şey. Bununla ilgili sosyal medya postlarının artmakta olduğunu farkettiğinizi düşünüyoruz. Hızlı dopamini bırakın, telefonu duvara fırlatın gibi önerilere sahip reelslere bile bağımlı hale geldik, ironik lol.

Kimse sosyal medya bağımlılığını ciddiye almasa da yapılan araştırmalar beğenilerimiz arttıkça daha hızlı dopamin salgıladığımızı gösteriyor. Dopamin, normalde vücutta organik olarak üretilen bir kimyasal ve beynin haz maddesi olarak tanımlanıyor. Sosyal medya aslında anlık haz yanılgısı ve beynimizin ödül arayışı gibi nedenlerden dolayı dopamin sistemimizi kötü yönde etkiliyor.

Her keyif ve heyecan hâli yaşadığımız an, beyinde yüksek seviyede dopamin salgılanıyor. Bu da haz alınan o hareketin devamlı olmasını sağlıyor. Bize haz veren bir davranış tekrarlanarak yapıldığında, dopamin seviyesi yükseliyor, o seviyenin hep korunması ya da yükseltilmesi adına da o harekete devam edilmesi gerekiyor. Kişi aslında yaptığı şeyden nefret ediyor ancak dopamin salgısı o kadar yüksek seviyede ki o davranışı tekrarlatıyor.

“Biz yıllardır bağımlı insanların o hareketi ya da davranışı hoşlandıkları için yaptıklarını zannederdik fakat işin dopaminle ilgili olduğu anlaşıldı.”

Dr. Gerald Moore

Sosyal medya, sürekli gelişmekte olan dünyayla bağlantıda kalmanın ve bilgilenmenin en iyi yolu hali evet. Fakat bilinçsiz tüketildiğinde bizleri etkileyebiliyor.Bu durumla başa çıkmada yardımcı olması için dijital detoks öneriliyor.

Kendinize şunu sorabilirsiniz: En son ne zaman Facebook, Twitter, Instagram postlarını gözden geçirmeden, hatta telefonunuzun bildirimlerini bile okumadan 24 saat geçirdiniz? Sosyal medya size ne kadar yarar sağlıyor? Sizleri bu soruların cevabı için aşağıdaki 15 günlük meydan okumaya davet ediyoruz.

Neden sosyal medya detoksu yapmalısınız?

  • Sosyal medya oldukça zaman öldürücü bir şey. Tüm gün telefonda harcadığınız küçük görünen zamanı topladığınızda bir sürü yararlı etkinlik yapabilirsiniz. Kitap okumak, yürüyüş yapmak ve gerçekten keyif alarak müzik dinlemek gibi. Hatta meditasyon bile yapabilirsiniz. Kıps kıps. (Şöyle buyrun Meditasyon Tavsiyeleri)
  • Sosyal medya bir nevi mahremiyet istilasıdır. Yabancı biri Instagram ya da Facebook feedinize bakarak sizin hakkınızda tahmin ettiğinizden çok şey öğrenebilir. (Evet karşınıza çıkan korkutucu reklamların tam olarak ne istediğinizi bilmesi gibi)
  • Sosyal medya realitesinin gerçek hayatla ilgisi olmayabiliyor. Hoşumuza giden fotoğrafı bulana kadar 30 tane fotoğraf çekmemizin nedeni de bu olabilir. Bu kim olduğunuz hakkında yanlış bir izlenim yaratabilir. (Instagram‘ın kaydırmalı postları neden çıkardığını hiç düşündünüz mü? Bingo!)

Sosyal Medya Detoksunun Faydaları

  • Kendinizi başkalarıyla karşılaştırma ve rekabet döngüsünü kırabilir.
  • Gizliliğinizi korumanıza yardımcı olabilir.
  • Hislerinizi güçlendirmenizi sağlar.
  • Bir şeyler kaçırıyor olduğunuz duygusunu fethetmenizi sağlar.
  • Gerçek dünyayla yeniden bağlantı kurarsınız.
  • Anı yaşamaya odaklanabilirsiniz.
  • Geçmiş hakkında takıntılı olmayı kolayca bırakabilirsiniz.
  • Bir sürü boş vaktiniz olur, bunlarla ne yapacağınızı bulmak size kalmış.
  • Uyumanız kolaylaşır ve uykularınız daha verimli hale gelir. (Kahrol mavi ışık al sana bombe)

Sizin sosyal medya detoksu hakkındaki düşünceleriniz neler?

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!