Glitch Dövme gerçekliği kaymış tasarımlarıyla neredeyse en ilginç dövme tarzlarından biridir. Hatta Glitch kelime anlamı olarak aksaklık anlamına gelmektedir.

<<Dövme Tarzlarına Giriş Rehberi>>

Akıllara bu kelimeyi duyunca hemen “a glitch in the matrix” geliyor tabii. Evet Glitch, sistemdeki kısa ömürlü bir arızadır. Genellikle kendi kendini düzelten geçici bir hatayı tanımlamak için kullanılmaktadır.

Glitch dijital çağın, medyanın ve bilgisayar tabanlı grafiklerin popülerleşmesiyle evrimleşmiş, görsel hataları temel alan bir sanat akımı olan Glitch tasarımları içine alan bir tarzdır. Glitch akımı adeta mükemmel olmayanın da estetik olarak göze hoş gelebileceğini kanıtlamaktadır. Bilerek ya da hatayla oluşmuş görsellerin temsil ettiği bu sanat, dövme dünyasındaki yerini Glitch Dövme tarzı olarak almıştır.

Glitch tasarımların mantığı aslında oldukça basit; çizilmiş bir kasetten izlediğiniz bir görüntüyü ya da ekran kastığında birbirine giren pikselleri düşünün. Bir tasarımı alın ve onu dijital olarak deforme edin, Voila!

<<Ignorant Tarz Dövme – Dövme Rehberi>>

Glitch hakkında pek bir şey duymasanız da bu tarzı Banksy‘nin Dismaland‘de bulunan Deniz Kızı Ariel heykelinden hatırlıyor olabilirsiniz.

Glitch dövme tasarımları uzaktan bakıldığında cızırdayan televizyon ekranlarını anımsatabilir. İkonik ve bilindik görüntüleri oldukça garip ve eşsiz tasarımlar haline getirebilir.

Glitch fazlasıyla sıkıcı bir tasarımı bile oldukça ilgi çekici hale getirebilir. Tasarım konusunda herhangi bir sınırlama bulunmuyor, dolayısıyla da ortaya çıkan görseller oldukça özgün olabiliyor. Deforme olabilecek şeylerin bir sınırlaması bulunmadığından sıradanlaşmış ikonik görüntüleri bile gayet eşsiz bir hale getirebiliyor.

Glitch Dövme vücudunca esşiz bir sanat eseri taşımak isteyenler için harika bir seçim olabilir. Gerçeklikten biraz uzak olduğu için realistik veya portre dövme tasarımları sevenlerin pek hoşuna gitmeyebilir.

<<Biyomekanik Dövme – Dövme Rehberi>>

Bize kalırsa biraz abartıp bu tarz dövmelerin teknoloji ve insanlık arasında bir bağ oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bazı şeylerin bilerek pikselli, hatalı hale getirildiği gerçeği sosyal kültürün dijital kültürle harmanlanması olarak değerlendirebilir.

Çarpık ve pikselli görüntülerin oldukça geleneksel ve düzgün bir görüntüyü bozmasıyla elde edilen bu tarz dövmede eser veren Oozy, Max Amos ve Pietro Sedda‘nın eserlerine göz atabilirsiniz. Profillere girdiğinizde Glitch Dövme modelleri göremezseniz sakın korkmayın, aşağılara indiğinizde karşılaşacaksınız söz veriyoruz.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!