Dövme tarzları bir dövme yaptırmaya karar verdiğimizde en çok kafamızı karıştıran şeylerden biridir. Yeni bir dövme seçimi söz konusu olduğunda, dükkana girip rastgele bir şey seçmek yerine aklınızdaki dövme hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Dövmenin birçok tarzı bulunmaktadır.

Bu nedenle bu yazımızda sizlere dövme dünyasında en popüler dövme tarzları hakkında bilgi vermek istiyoruz. Dövme tarzlarına giriş rehberini okuduktan sonra en bilindik dövme tarzları konusunda fikir sahibi olacak, tasarlamak veya yaptırmak istediğiniz dövme modeline daha kolay bir şekilde ulaşabileceksiniz.

Bu tarzları okuduktan sonra geleneksel Japon tarzını, neo-geleneksel ve new school’u tek bakışta ayırt edebileceksiniz. Popüler dövme tarzlarının dışına çıkmak isterseniz diğer dövme tarzlarının detaylarına aşağıda bulunan linklerden ulaşabilirsiniz.

Traditional (Geleneksel) Dövmeler

Aynı zamanda old school, American traditional, Western traditional dövme tarzı ya da old school olarak biliniyor. Denizci kültüründen ve dövmelerinden esinlenerek oluşturulmuş. Kalın çizgiler, parlak renkler ve gül, çapa, kadın suratları gibi imgelerle dolu. Şans getirdiğine inanılan imgeler de sıklıkla kullanılıyor. (dört yapraklı yonca, at nalı, iskambil kartı, kırlangıç kuşu) Dövme dünyasında en bilindik ve sevilen tarzlardan biri.

Son haline kadar güzel duran bu dövme tarzı yaşlandıkça da orijinalliğini koruyor. Eğer bu dövme tarzını beğeniyorsanız, pişman olmanız çok da mümkün değil.

old school dövme tarzı
1 – Traditional dövmeler

Realistik (Gerçekçi) Dövmeler

Rönesanstan beri sanatın önemli bir parçası haline gelen klasik gerçekçilik akımı son zamanlarda dövme dünyasında popülerleşerek tekrar hayatlarımıza girdi. O zamandan beri bu dövme stili son derece popüler halde. Eğer dövmede ünlü birini, en sevdiğiniz dizi-film karakterini, mitolojik karakterleri ya da bir manzara resmini son derece gerçekçi bir biçimde görüyorsanız, karşınızdaki tarz realistik yani gerçekçi dövme tarzı.

realistik dövme tarzları
2 – Realistik Dövmeler

Watercolor (Suluboya) Dövmeler

Şu an popüler olan bir diğer tarz da suluboya tarzlı dövmeler. Yeni tarzda dövmeler arayanlar için dövme dünyasının en yeni üyesi diyebiliriz. İsminden anlaşıldığı gibi tam olarak suluboya işi. Kağıt ve tuval üzerinde suluboya çalışmak kolayken, insan teni üzerinde böyle çalışmak bir hayli zor. Yine de iyi bir dövme ustası seçerseniz tuhaf ve şiirsel tarzdaki bu dövmelere sahip olabilirsiniz.

watercolor dövme
3 -Watercolor Dövmeler

Tribal Dövmeler

Yerli vücut sanatının dövmeye yansımış hali tribal dövmeler, dünyanın bilinen en eski dövme tarzı. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanır. Dünyanın farklı yerlerindeki yerli toplulukların geleneklerini bir çatı altında toplayan bu tarz dövmeler Kabile – sosyal statü, dini ve ruhani inançlar, ve tıbbi nedenlerden dolayı ortaya çıkmıştır. Ayrıntılı desenler, kalın çizgiler ve ayrıntılı geometrik desenler eklenerek yapılan bu tarz dövmeler genelde tribal (kabile) terimiyle anılıyor. Her tribal dövme birbirinden farklı olsa da genelde birbirine çok benzeyen motiflerden oluşuyor.

tribal dövme modelleri
4 – Tribal Dövmeler

New School Dövmeler

Old School dövme tarzının yeniden yorumlanması olan bu dövme modeli de dünyanın en popüler dövmeleri arasında. Dikkat çekici, renkli ve abartılı dövmelerden hoşlananların tercih edebileceği bir tarz. Abartılı renklerle dikkat çekse de, çizimleri realistik dövme tarzıyla uyuşuyor diyebiliriz.

New School dövme tarzında en çok kullanılan figürlerden biri hayvanlar. Kuşlar, kediler ve köpeklerin yanında çizgi film kahramanları da renkli, eğlenceli ve içindeki çocuğu korumayı başaranların tercih ettiği figürler arasında.

new school dövme modelleri
5 – New School Dövmeler

Neo Traditional Dövme

Neo Traditional adından da anlaşıldığı gibi geleneksel tarzın bir evrimi niteliğinde. Art Nouveau ve Art Deco estetiğinden etkilenen Neo Traditional dövme ustaları belirgin çizgi ve canlı renkler gibi temel özellikleri kullanarak tasarım ve dövmeler yapıyor. Traditional ve Neo Traditional arasındaki temel fark, Neo Traditional dövmelerin daha geniş bir renk paletine ve motif yelpazesine sahip olması. Bu stilde yapılan parçalar gür, dekoratif detaylarıyla yapılan çiçek ve hayvanlar olarak karşımıza çıkıyor.

neo traditional dövme modelleri
6 – Neo Traditional Dövmeler

Japonya Stili Dövmeler

Geleneksel Japonya tarzı, yani Irezumi Edo döneminde tüccar sınıfı arasında oldukça popülermiş. Zaman içinde gelişen bu dövme tarzında genellikle Shui Hu Zhuan kahramanları, ejderhalar, kirinler ve anka kuşları gibi figürleri görürüz. Japon tarzı dövmelerdeki figürler ülkenin asırlık geleneklerinin mitolojik yaratıklarıdır ve ülke geçmişi hakkında hikayeler anlatır. Dramatik/dumanlı, bol bol deniz dalgaları görebileceğimiz Irezumi başyapıtları oldukça güçlü dövmelerdir.

japonya dövme modelleri
Dövme tarzları 7 – Japonya Stili Dövmeler

Blackwork Dövmeler

Blackwork biçimsel olarak incelenirse çok geniş bir kategoriyi içinde barındırır. Genelde siyah mürekkeple yapılan dövme tarzları arasındadır. Fakat yine de dövme sanatçısının ustalığına bağlı olarak çok yönlü ve çarpıcı renklerle birçok farklı tasarım yapılabilir. Blackwork sanatçılarının tasarımlarına baktığınızda antik kutsal geometriden modern soyut süs tasarımlarına, son derece ayrıntılı açıklamalara sahip parçalara kadar her türlü dövme türünü görebilirsiniz. Bu alandaki bazı dövmeler gerçekten aklınızı uçuracak güzelliktedir. Şu an dövme dünyasında en fazla deneyimin biriktiği alan Blackwork‘tür diyebiliriz.

ilginç dövme tarzları
8 – Blackwork Dövmeler

İllüstrasyon Dövmeler

İllüstrasyon dövmeler çok fazla teknikten ve akımdan etkilenen geniş bir porföye sahiptir. Tasarımlar incelendiğinde bir çok çizim türünün bir araya geldiğini görebilirsiniz. Dövme sanatçısı kendi tarzını ve estetiğini karıştırıp ortaya ezber bozabilecek bir tasarım çıkarabilir. Kağıt ya da tuval üzerine aktarıldığında klasik bir dövmeden çok bir sanat eseri gibi gözükürler.

illüstrasyon tarzdaki dövmeler
9 – İllüstrasyon Dövmeler

Dotwork Dövmeler

Dotwork Dövmeler en zor ve cesaret isteyen dövme tarzları arasındadır. Georges Seurat ve Claude Monet‘in öncülüğünü yaptığı Pointism (noktacılık) akımının dövme sanatına yansımış halidir. Tasarımdaki gölgelendirmeler boyanmak yerine tek tek nokta şeklinde oluşturulur. Renk ve ton geçişleri de nokta sıklığı ile sağlanır. Genelde otomatik makineler yerine iğneler kullanılarak yapılır. Bu yüzden dövme sanatçısının da dövmeyi yaptıran kişinin de deliler gibi sabırlı olması gerekir.

dotwork tarz dövmeler
10 – Dotwork Dövmeler

(Bu tarzlar harici incelememizi istediğiniz bir tarz varsa bize iletebilirsiniz.)

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!