Dotwork Dövmeler temel olarak geçiş ve gölgelerin birçok noktayla doldurulmasıyla yapılan dövme tasarımlarını kapsar. Adını dotwork çizim tekniğinden almış ve son yıllarda oldukça tercih edilen bir dövme tarzı haline gelmiştir.

Dotwork dövmeler, diğer çizim teknikleriyle ile harmanlandığında oldukça eşsiz tasarımların ortaya çıktığı dövme tarzlarından biridir. Uzaktan sade ve bütün gözükse de yakından bakınca noktaların büyüsü ile tamamen farklı gözükürler.

İlgili Makale: “Glitch Dövmeler”

Dövmeler Asya, Maori ve eski Mısır toplumlarındaki şamanik şifacıları, dini ve manevi ilhamları temel alarak doğmuştur diyebiliriz. Dotwork dövme tekniği de noktalara bağlı bir teknik olduğu için temelinin handpoke dövmelere dayandığını söylemek mümkün.

Mısırlıların Ölülerin Gelinleri olarak bilinen heykelciklerini süslemek için basit noktalama teknikleri kullandıklarına dair kanıtlar bulunmaktadır. Hatta bu heykeller kadın heykelleri olduğu için o zamanlar dövme sanatçılarının çoğunluğunun da kadın olduğu düşünülmektedir.

İlgili Makale: ” Ignorant Tarz Dövmeler”

Bu heykelciklerin görevi, reenkarnasyonu sağlamak için ölüleri diriltmektir.

Bildiğiniz üzere handpoke dövmeler makine dövmelerinden oldukça farklıdır. Bir çok handpoke dövme sanatçısı uzun süren bu sürecin daha fazla kontrol ve detaylarda daha hassas olmayı gerektirdiğini bilir. Eğer iğnenin ucunda yetenekli bir sanatçı varsa bu tarz dövmeler oldukça profesyonel gözükebilir.

Handpoke Dövmeler hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Genelde siyah veya gri tonlarında dotwork örnekleri ile bilinir. Fakat her dövme tarzında olduğu gibi bir dotwork modelini de istediğiniz gibi detaylandırabilirsiniz. Bu tamamen sizin hayal gücünüze ve çalıştığınız sanatçının yeteneğine kalmış. Dotwork dövmelerde genelde noktalama miktarı arttıkça dövmedeki derinlik ve gerçeklik de artmaktadır. Blackwork de denilen tamamen siyah tasarımdan oluşan dövmeler ve dotwork dövmeler genelde birlikte harmanlanmaktadır.

İlgili Makale: “Biyomekanik Dövmeler”

Süslü mandalalar veya kutsal geometri olarak bilinen tekrarlayan sembolleri içerirler. Hatta dotwork tasarımlar arasında en en en ünlüsü mandalalardır. (Mandalalar belli bir merkezden yayılan ve simetri üzerine kurulu şekil ve sembollerden oluşur. Beden ve zihnin dengesini sembolize ederler.)

Bazı dotwork dövme modelleri negatif boşluk temeline dayanmakta ve oldukça ilginç gözükmektedir.

Bu teknikte noktalama miktarı arttıkça inanılmaz derecede gerçekçi derinlikler yaratılabilir. Blackwork de denilen tamamen siyah işçilikten oluşan dövmelerde de dotwork teknikleri sıklıkla kullanılmaktadır.

Bakmaya değer bazı Dotwork Dövme sanatçıları

  • 1-Valentin Hirsch: Berlin merkezli dövme sanatçısı doğal dünyadan ve gravürlerden ilham almaktadır. 2015 yılında Simetriler isimli bir dövme kitabı çıkarmış ve simetrik kompozisyonlarını derlemiştir.
  • 2-Azel Ejsmont: Minimalist tasarımların güzelliğini aktaran soyut dotwork tasarımlar yapmaktadır. Noktaları birlikte eşsiz bir uyum içerisinde birleştirir.
  • 3-Julia Szewczykowska: Bir dövme sanatçısı olan babasıyla sanat içerisinde büyüyen sanatçı. Yüksek kontrastlı tasarımları noktalarla yumuşatıp derin siyah çizgilerle sanatına aktarmaktadır.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!