Fransızca elektronik müzikler dünya üzerinde olduğu kadar Türkiye’de de tırmanışa geçti. Biz de sizleri bilgilendirmek için “Fransız Müziği İnceleme” serisine başlamak istedik. Hiçbir şey anlamasanız da dinlemekten zevk aldığınızı ve Fransızca’nın muhteşem bir dil olduğunu inkar edemeyeceğiniz kadar güzel müzikler yapan sanatçıları inceleme gibi bir niyetimiz var.

Serinin 2. ismi güneşli tatil günlerinin arka planında çalması gereken güzellikte müzik yapan, renkli ve ilginç karakterlere sahip Paul Armand-Delille ve Alexandre Grynszpan ikilisi yani Polo & Pan.

polo&pan kimdir
80’ler sentezi ve Kraftwerkimsi tınıları kullanan Polo & Pan aslında bir çok müzik türünü bir araya getirerek, elektronik müzik dünyasında kendi tarzlarıyla bir güneş gibi doğdu.

Polo & Pan kimdir?

Çağdaş müzik dünyasında uluslararası bir başarıya sahip bu “prolifik” elektronik pop ikilisi içinde büyüdükleri Disney hikayeleri, klasik retro müzik ve güzel filmleri karakterlerine ve müziklerine yansıtıyor.

En büyük ilham kaynakları Daft Punk, Cassius ve Air. Aynı zamanda Serge Gainsbourg, Vladimir Cosma ve Maurice Ravel gibi Fransız artistlerinden de ilham aldıklarını belirtiyorlar. 90’lar Fransız Hip Hop’undan Lunatic, Mafia 13, Oxmo Puccno, ATK, Fabe gibi sanatçıları da beğeniyorlar. Müzik dinlemeye ve keşfetmeye bayılıyorlar. Pan, mottosu “The Musical Time Machine” olan radioooooo.com‘un kurucularından.

French Touch Generation etkisinde büyüyen Polo & Pan aslında tanıştıklarında Paris’te kariyerlerine odaklanmış iki Dj’di. Polocorp (Paul Armand-Delille) ve Peter Pan (Alexandre Grynszpan) olarak sahne aldıkları Paris’in ünlü kulübü Le Baron’da Dj kabininde yolları kesişti. Türler arası kurdukları müzik köprüsüyle harika editler yapan bu ikili, ilk EP’leri Rivolta‘yı 2012’de yayımladı. Bu EP’yi Oz Büyücüsü temasıyla karşımıza çıkan Dorothy takip etti.

Polo & Pan – Dorothy

Dorothy için dil olarak İngilizce’yi kullandılar. Ama Plage isolée gibi pop formatta düzgün şarkılar yazmaya başladıklarında ikisinin de anadili olan Fransızca ile yazmaya devam ettiler. En müzikal dil onlar için Portekizce olsa da İngilizce’nin ekmeğini yedikleri şarkıları da bulunuyor.

Polocorp & Peter Pan olararak ikisinin de farklı farklı modları olduğunu ve birbirlerine sıkla tölerans gösterdiklerini, bir araya geldiklerinde de güçlü bir molekül haline geldiklerini söylüyorlar. Hayranları da en çok bu molekülü seviyor olacak ki birlikte müzik yapmaya başladıktan tam 3 yıl sonra, 2016 yılında çıkardıkları EP Canopy ile büyük bir başarıya ulaştılar. Asıl tırmanışlarını bu EP’den sonra yaşamaya başladılar.

2017’de Jacques ile ilk ortak işleri olan ve video klibi Cincent Castant tarafından yönetilen ve diğer klipleri gibi ilginç bir klibe sahip Jacquadi şarkısını çıkardılar. Bu EP’lerden sonra daha uzun bir şeye sahip olmak istediler ve albüm çıkarma kararı aldılar. Plak şirketiyle konuşup şarkılar için storyboard hazırlamaya başladılar.

Polo & Pan – Jacquadi


Şarkıları test ederken ve kaydederken homojenik bir prodüksiyon oluşturdular. Aynı yıl klibini de yayınladıkları Cœur Croisé single’ının bulunduğu Caravelle albümünü piyasaya sürdüler. Caravelle albümü gruba ikinci bahar yaşattı. Hiç ulaşmadıkları büyüklükte bir kitleye ulaşmış oldular.

2018 yılında bu albümün Deluxe versiyonunu çıkardılar. Zaten tur menajerleriyle Amerika’ya gitmek isterlerken şansları yaver gitti ve Apple iPhone 10 için yaptığı Face Id reklamına “Nanã” şarkılarını seçti. Eylül – Aralık ayları arasında Amerika, İngiltere, İstanbul, Beyrut ve Meksika’yı içine alan bir dünya turnesine çıktılar.

Dinleyicileri için Flavien Berger, Jacques, la Femme, Juliette Armanet ve L’Impératrice gibi sanatçıları öneriyorlar.

Slow Disco müzikleriyle insanı rahatlatıp gerçekten “Chill” moduna alan Polo & Pan, 2019’da Gengis ve 2020’de de Feel Good gibi parçalara imza attı. Son parçaları Feel Good‘un klibini aşağıya bırakıyoruz.

Polo & Pan – Feel Good

Polo & Pan’in Spotify’daki aylık dinleyici sayısı 2 milyon 190 bin. En çok dinlendiği yerler sırasıyla Paris, Mexico City, Guadalajara, Los Angeles ve İstanbul.

Polo & Pan belki de bu dönem yeni albümlerine yoğunlaşmak için bir fırsat bulmuştur ve bizlere bir sürpriz yapmaya hazırlanıyordur. Neyse, heyecanla bekliyoruz.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!