İçine girdikçe derinleşen Fransız Müziği İnceleme serisinin 3. ismi Future-pop tınılarıyla gönlümüzü çalan Clara Cappagli ve Armand Bultheel ikilisi, yani Agar Agar.

Agar Agar ismi dişçilikte ve hazır yiyeceklerde kullanılan agar maddesinden geliyor. Armand küçükken baktığı evcil karıncaları bu maddeyle besliyordu. İlk kalabalık sahnelerinden önce kendilerine bir isim bulmaya çalışırken birden Armand fransız aksanıyla “Agar Agar” demiş, Clara da Armand’ın aksanına bayılmış ve sonuç olarak bu ismi seçmişler.

Agar Agar kimdir?

Agar Agar Fransa’daki 5 ulusal sanat okulundan biri olan Paris-Cergy sanat okulunda yolları kesişen Clara Cappagli ve Armand Bultheel tarafından kurulan bir synth pop grubudur. Tanıştıkları okulda Clara heykelcilikle ve punk müzikle, Armand ise çizim ve video yeteneklerinin yanında tekno müzikle ilgileniyordu.

Kendilerini Jazz grubu olarak nitelendiren grup, 80’ler synthleri ve techno karışımı şarkılarıyla hisli elektro müzik yapıp kısa sürede Fransa’nın ezber bozan gruplarından biri haline geldi.

Amerika’da büyüyen Clara Cappagli 15 yaşında müzik yapmaya başladığında sözleri İngilizce olarak yazıyordu. Şimdi de alışık olduğu ve projelerine uyumlu olduğunu düşündüğü için şarkıları genelde İngilizce’yi seçiyor, Armand da müzikleri yaratıyor. İleride Fransızca bir albüm yapma ihtimallerinin olduğunu söylüyorlar.

agar agar clara cappagli armand butheel
Armand Bultheel ve Clara Cappagli

İlk single’ları Prettiest Virgin‘i Cracki Records etiketiyle 2016 yılında çıkardılar. Clara kendini Palma‘nın Carrie filmindeki kadın gibi hissettiğini ve bu hislerle dalga geçmek için bu şarkıyı yazdığını söylüyor. Aynı yıl ilk albümleri olan Cardan‘ı da Cracki Records etiketiyle piyasaya sürdüler. Bu albümle Paris’in alt kültürünü müziğe aktararak, karanlık French Disco grubu olmayı başardılar.

Albümde bulunan Cuidado, Peligro, Eclipse parçasını önce Fransızca olarak yazan Clara Cappagli daha sonra’dan Google Translate kullanarak İspanyolca’ya çevirmiş ve hiçbir anlamı olmayan bu şarkıyı yaratmış olmaktan çok mutlu.

Her yerde çalan You’re High single’ını 2017 yılında çıkaran ikili aynı yıl Myth Syzer‘ın Prettiest Virgin‘e remix yapmasıyla tırmanışa geçti. Prettiest Virgin‘in orijinalini şuraya bırakıyoruz. Ama bize göre, ses getiren Myth Syzer remixi kesinlikle daha güzel. 

2018 yılında The Dog and the Future adında Dali-esque bir albüm kapağına sahip 2. albümlerini çıkardılar. “Neden köpek?” diye sorulduğunda kendilerini sık sık köpek gibi hissettiklerini söyleyen ikilinin bazı konserlerinde Clara’nın bir köpek gibi uluduğu da grubun efsaneleşmiş detaylarından biri.

Agar Agar parçalarını oluştururken köpekler gibi içgüdülerini takip ediyor.

Albüm kapağındaki bir diğer imge yumurtayı överken “Yumurta güzel, tadı harika ve bir çok formu bulunuyor. Pişirirken size bir sürü yaratıcılık fırsatı veren tek yiyecek.” diyorlar. Çok haklılar. Albüm kapağı çok sevdikleri işlere sahip Orange Milk markasının da sahibi Keith Rankin tarafından yapıldı.

The Dog and the Future albümü

Albümü çıkarmadan önce İspanya’nın özerk bölgesi Bask‘ta bir ev kiralamışlar ve kendilerini izole etmişler. Arkadaşlarından uzakta albüm için çalışmalar yaparken bir yandan da günde 5 saat The Sims oynuyorlarmış. Kendilerini simlerine o kadar kaptırmışlar ki, gerçekliğe dönmekte zorluklar yaşamışlar. Hatta albümde bulunan Shiver şarkısını Sims’teki karakteri üzerine yazmış Clara Cappagli.

Albüm’deki bir diğer parça Sorry About the Carpet‘ın ilginç klibini çekmek için bir sinema yönetmeniyle çalışmışlar. Absürt ve grotesk sahnelerden oluşan klibin tarzı yönetmenin tarzını yansıtıyor. Klasik bir şarkı klibinden ziyade bir sinema filmi havası istedikleri için bu yönetmenle çalışmışlar.

Olmuş mu olmamış mı buyrun siz karar verin.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Nap isimli single’ını yayımlayan grubun Spotify’daki aylık dinleyici sayısı 697 bin. En çok dinlendiği yerler sırasıyla Paris, İstanbul, Berlin, Mexico City ve İzmir.

Nap (2020)

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!