Fransızca elektronik müzikler dünya üzerinde olduğu kadar Türkiye’de de tırmanışa geçti. Biz de sizleri bilgilendirmek için “Fransız Müziği İnceleme” serisine başlamak istedik. Hiçbir şey anlamasanız da dinlemekten zevk aldığınızı ve Fransızca’nın muhteşem bir dil olduğunu inkar edemeyeceğiniz kadar güzel müzikler yapan sanatçıları inceleme gibi bir niyetimiz var.

Serinin ilk ismi Elektronik ve Bass ağırlıklı olmasına rağmen oldukça rahatlatıcı şarkılara sahip Claire Laffut. Vérité, Nudes gibi parçalarıyla Spotify’da karşımıza çıkan ve bizi Spotify’ın algoritmasına aşık eden Claire Laffut YouTube’da kendi kliplerini yayınlayan bir sanatçı. Buyrun, Afiyet olsun!

Claire Laffut’nün YouTube kanalına buradan ulaşabilirsiniz.

Claire Laffut Kimdir?

claire-laffut-kimdir
Claire Laffut kendini “Neonize Belçikalı” olarak tanımlıyor.

21 Haziran 1994 doğumlu Claire Laffut 26 yaşında. Sadece bir şarkıcı değil, aynı zamanda sanat yönetmeni, ressam ve model. Fransa’da Angèle’den sonra en büyük sanatçı olarak değerlendiriliyor.

Belçika’nın heyecan verici yeni sanatçısı Claire Laffut, Namur adında küçük bir kasabasında büyüdü. 7 yaşında okuldan sonra gittiği yerel akademide çizim, piyano ve müzik teorisi dersleri almaya başladı. Burada sanatın bir çok dalıyla tanıştı. Babasıyla gittiği ikinci el dükkanlarında albüm kapağına bakarak rastgele plaklar seçer ve bunları dinlerlerdi. Karışık bir arşivle beslendiği çocukluk yılları şimdi sahip olduğu eşsiz müzik tarzının oluşmasına katkıda bulundu.

15 yaşına geldiğinde dans akademisine kabul edildi. Fakat sanatın sadece bir dalını seçmek ona göre değildi. Dans arasında verilen aralarda da çizmeye devam edip, resimden hiç kopmadı.

2012’de Dominique Models’ta mankenlik yaptı.

19 yaşında kırık bir kalple ve sadece 5 gün kalmak için çıktığı Paris yolculuğundan bir daha dönmedi. Paris’e yerleşti. “Konfor alanından” çok da uzaklara gitmeden yaptığı bu yolculukta kendine kattığı en önemli şey özgürlüğü ve müziği oldu.

Paris’teki rekabetçi sosyal ortamdan etkilendi ve hayata atıldı. İlk parlayışını Chloé, Alexander Wang ve H&M gibi markalardan beğeni toplayan geçici dövme markası LACLAIRE ile yaşadı. Aynı markayla, 2013’ün Aralık ayında Elle Belçika’ya kapak oldu, pardon Elle Belçika’da kapak oldu. (küçük komiklikler)

Claire Laffut – Elle Belgium 2013

Daha çok genç yaşta olmasına rağmen New York ve Paris’te bulunan birçok stüdyo ile çalıştı.

Şarkı kaydetmek için stüdyoya ilk girdiklerinde, işi yüzlerine gözlerine bulaştıracaklarını sanarlarken, Austin Power referansıyla “Mojo’muz olması gerekiyor!” diye saçma espriler yapıp kahkaha krizlerine girdiler ve birden ilham alıp şarkıyı yazmaya başladılar.

(Filmde Mojo iyi olduğunda hissettiğin doğal bir enerjiyi temsil ediyor.)

Bu muhabbet bekledikleri ilham için gereken ortamı yarattığında “Mojo” şarkısının sözleri oluşmuştu bile. Klibini izlemek istersiniz diye şöyle bir kenara bırakıyoruz.

Kenar

Sanatla bu kadar içli dışlı olduğundan olacak ki, kendi kliplerinde oynayıp albüm kapaklarını da kendi tasarlıyor. Bir yandan da (pes) piyano çalıyor.

2018 yılında Vérité ve Mojo isimli 2 single çıkardı. Retro ve indie pop tarzdaki bu iki şarkı onun fark edilmesini sağladı.

Claire Laffut – Vérité

Yine aynı yıl Universal Music France katkılarıyla ilk EP’sini yayımladı.

Bu EP’de bulunan bazz baslı Gare du Nord, Paris’te ve Brüksel’de bulunan kuzey tren istasyonlarıyla aynı isme sahip. Küçüklüğünde büyük babasının kendisine sürekli söylediği “eğer okula gitmezsen kuzey istasyonunda hayat kadını olursun” laflarının bir ekosu. Bulunduğu lokasyon fark etmezsizin Gare Du Nord herkes için pis ve çirkinliklerle bütünleşmiş bir tren istasyonudur. Eğer bir gün yolunuz düşerse çantanıza, pasaportunuza falan sahip çıkın yoksa bir anda pembe pasaportla tanışırsınız!

Neyse konudan fazla uzaklaşmayalım, bu anlamlı şarkıyı klibini, klipte oynayan kardeşine teşekkür ettiği bir yazıyla Facebook’ta paylaşmıştı.

Claire Laffut – Gare du Nord

Müzikte bulunan kırgınlık ve gerginliğin bulunmadığı ressamlığın onun için ayrı bir yere sahip olduğunu söyleyen Claire Laffut 2019’da da Nudes parçasını çıkardı.

Müzikle uğraşıyor olmasına rağmen tasarımlar yapmaya devam etti, resimle arasını hiç açmadı. Yakın zamanda çıkardığı Hawaiian Guitar tınılı bizi alıp sahillere götüren single’ı Étrange Mélange‘ın kapağını kendisi tasarladı, klibinde de yine kendisi oynadı.

Eserlerini sakin sakin yayımlayan Claire Laffut’nun Spotify’daki aylık dinleyici sayısı 466 bin. En çok dinlendiği yerler sırasıyla Paris, Mexico City, Lyon, Istanbul ve Brüksel.

Keskin groovy tınılarıyla ve kendine özgü ses tonuyla yakaladığı başarısının kendisini Türkiye’de performansa sürüklediği günleri görürüz umarız.

Yorum yazmayı ve önerileriniz için bize ulaşmayı unutmayın, güvende kalın!